Čiu: Tajvan odlučan da ne dozvoli nove provokacije Kine

TAJPEJ – Tajvanski ministar odbrane Čiu Kuo-čeng izjavio je danas da to ostrvo neće dozvoliti „ponovljene provokacije“ iz Kine, i da je uz „miran i racionalan pristup“, tajvanska vojska „spremna da se bori“ ako to bude potrebno, prenosi Rojters.

Napetosti oko Tajvana, koji Kina smatra svojom teritorijom, porasle su u poslednje tri godine, a Peking pojačava diplomatski i vojni pritisak u nastojanju da natera Tajpej da prihvati kineski suverenitet, navodi britanska agencija.

Kina je u avgustu organizovala vojne vežbe u blizini Tajvana u znak protesta zbog posete Tajpeju tadašnje predsedavajuće Predstavničkog doma SAD Nensi Pelosi, a predsednica Tajvana Cai Ing-ven planira da se u narednim nedeljama u Vašingtonu sastane sa naslednikom Pelosijeve na toj funkciji, Kevinom Makartijem, saopštila su dva izvora Rojtersu.

Jedan od izvora rekao je da, ukoliko bi došlo do američkog sastanka, verovatno u aprilu, ne isključuje mogućnost da Makarti poseti Tajvan u budućnosti.

Četiri druga izvora, uključujući američke zvaničnike i ljude koji poznaju stavove administracije SAD i Tajvana, saopštili su da su obe strane duboko zabrinute da bi buduća poseta Makartija ozbiljno povećala napetosti u Tajvanskom moreuzu u vreme kada se Tajvan priprema za predsedničke izbore početkom sledeće godine.

Obraćajući se novinarima u parlamentu, tajvanski ministar odbrane rekao je da nije upoznat sa planiranim susretima između Cai i Makartija.

„Kineski komunisti koriste svaki razlog da pošalju trupe. Ali nećemo samo reći ‘uradite to’. Zauzećemo miran i racionalan pristup. Iako se nada da se to neće dogoditi, tajvanska vojska je spremna da se bori“, rekao je Čiu.

Tajvansko ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je danas da će blagovremeno objaviti bilo kakvo putovanje predsednice u inostranstvo, ali da za sada nema šta da najavi.

Makarti takođe nije potvrdio sastanak sa Cai.

Kineski ministar spoljnih poslova Ćin Gang rekao je danas u Pekingu da je „apsurdno“ da američki zvaničnici tvrde da Tajvan nije unutrašnja stvar Kine.

„Tajvansko pitanje je srž vitalnih interesa Kine, osnova kinesko-američkih odnosa i prva crvena linija koja se u njima ne sme preći“, rekao je Ćin novinarima na marginama zasedanja kineskog parlamenta.

On je naveo i da će Kina nastaviti da radi na „mirnom ujedinjenju“, ali zadržava pravo da preduzme sve neophodne mere u zaštiti svog suveriniteta.

Vlada u Tajpeju osporava takve pretenzije Kine, iako je u više navrata nudila pregovore sa Pekingom i saopštila da samo narod Tajvana može da odlučuje o svojoj budućnosti, navodi Rojters.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar