Civili pozvani da napuste Bahmut, SAD podržavaju ukrajinske napade na Krim

KIJEV/MOSKVA – Potpredsednica ukrajinske vlade i ministarka za reintegraciju privremeno okupiranih teritorija Irina Vereščuk pozvala je danas civile da se odmah evakuišu iz Bahmuta.

Prema njenim rečima, u gradu je ostalo 6.000 civila.

Ukrajina je u četvrtak evakuisala arhive iz lokalnih državnih institucija u Bahmutu.

Ruske snage su uspele da preseku tri od četiri puta koje ukrajinska vojska u gradu koristi za transport pojačanja i municije, navodi TAŠ.

ZAMENICA AMERIČKOG DRŽAVNOG SEKRETARA za politička pitanja Viktorija Nuland izjavila je da SAD podržavaju napade Ukrajine na vojne objekte na Krimu i da su to su legitimni ciljevi, prenosi TAŠ.

„Ukrajina neće biti bezbedna ako Krim ne bude demilitarizovan“, rekla je Nuland tokom video diskusije koji je organizovala Karnegi fondacija za međunarodni mir sa sedištem u Vašingtonu.

Nuland je istakla da će Vašington podržavati Ukrajinu koliko god bude potrebno da bi povratila kontrolu nad teritorijom unutar svojih međunarodno priznatih granica.

PORTPAROL MINISTARSTVA SPOLJNIH POSLOVA RUSIJE Marija Zaharova ukazala je danas da izjava zamenice američkog državnog sekretara Viktorije Nuland, da Vašington podržava ukrajinske napade na Krim, pokazuje da su SAD uključene u sukob.

SAVETNIK UKRAJINSKOG PREDSEDNIKA Mihailo Podoljak izjavio je danas da isključuje mogućnost mirovnih pregovora sa Moskvom sve dok se Rusija potpuno ne povuče iz Ukrajine.

Podoljak je napisao na Tviteru da zbog, kako je naveo, „stvarne globalne
bezbednosti, rat mora da se završi pobedom Ukrajine“.

Podoljak je to rekao uoči početka Minhenske bezbednosne konferencije na kojoj će dominirati rat u Ukrajini, a na kojoj učestvuju i nemački kancelar Olaf Šolc, francuski predsednik Emanuel Makron i potpredsednica SAD Kamala Haris.

RUSIJA NEMA DILEMU da je odgovornost za incidente na Severnom toku 1 i 2 na Vašingtonu i povodom tih eksplozija neophodno je pokrenuti nezavisnu međunarodnu istragu sa obaveznim učešćem Rusije, izjavio je danas zamenik ruskog ministra spoljnih poslova Sergej Rjabkov.
Rjabkov je za Prvi kanal rekao da su eksplozije na Severnom toku bile uznemirujući čin sabotaže, teroristički akt kojim, kako je naveo, američka administracija prelazi u fazu koja se u osnovi smatrala nezamislivom i neprihvatljivom, a to je napad na jedan od ključnih objekata kritične infrastrukture.
Rjabkov je istakao da će se Rusija angažovati da SAD ne prođu bez posledica zbog eksplozija na gasovodu za koje su odgovorne i naveo da će se o tome raspravljati na sastanku Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija.

RUSIJA JE IMENOVALA general-potpukovnika Andreja Mordvičova za načelnika Glavnog štaba ruskih kopnenih snaga čime je zamenio na toj funkciji
general-pukovnika Aleksandra Lapina, objavile su danas RBC vesti.
Lapin je postavljen za načelnika Glavnog štaba prošlog meseca, preneo je Rojters.

UKRAJINA GUBI do 200 vojnika dnevno u blizini grada Kremennaja u samoproglašenoj Luganskoj Narodnoj Republici (LRN), rekao je potpukovnik Narodne milicije LNR u penziji Andrej Maročko.
Maročko je istakao da je Kijev prinuđen da svakodnevno premešta dodatne snage kod Kremennaje i da su ukrajinski gubici kod kod tog grada praktično uporedivi sa onima u Bahmutu, preneo je TAS S.

PREGOVORI O PRODUŽENJU VAŽENJA SPORAZUMA o izvozu ukrajinskog žita preko crnomorskih luka počeće za nedelju dana, izjavio je danas zamenik ukrajinskog ministra infrastrukture Jurij Vaskov.

Vaskov je rekao da očekuje da prevlada razum i da sporazum bude produžen, preneo je Rojters.

Sporazum o žitu postigle su prošlog jula Rusija i Ukrajina, uz posredovanje UN i Turske, a njime je deblokiran izvoz ukrajinskih žitarica preko crnomorskih luka koji je bio blokiran nakon početka ruske invazije.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar