CMG: Visoki kineski i američki zvaničnici pripremaju posetu Blinkena Kini

Zamenik kineskog ministra spoljnih poslova Sije Feng razgovarao je sa Danijelom Krajtenbrinkom, pomoćnikom američkog državnog sekretara za pitanja istočne Azije i Pacifika i Laurom Rozenberger, višom direktorkom za Kinu u Savetu za nacionalnu bezbednost.

Razgovori su vođeni 11. i 12. decembra u severnoj kineskoj provinciji Hebei, saopštilo je 12. decembra Ministarstvo spoljnih poslova Kine, prenosi Kineska medijska grupa (CMG).

„Dve strane su obavile detaljnu komunikaciju o primeni konsenzusa koji su prošlog meseca postigli kineski i američki predsednici na Baliju u Indoneziji“, rekao je portparol Ministarstva spoljnih poslova Vang Venbin na redovnoj konferenciji za novinare.

Vang je rekao da su dve strane takođe razgovarale o unapređenju konsultacija o vodećim principima Kine i SAD i pravilnom rešavanju velikih osetljivih pitanja u bilateralnim odnosima kao što je pitanje Tajvana, kao i jačanju razmene na svim nivoima i saradnji u određenim oblastima.

„Razmenjena su opsežna mišljenja o međunarodnim i regionalnim pitanjima od zajedničkog interesa“, rekao je portparol i dodao da su se „obe strane složile da su razgovori bili iskreni, dubinski i konstruktivni i da će održavati komunikaciju“.

Prema saopštenju za medije američkog Stejt departmenta, poseta će utrti put za posetu državnog sekretara Entonija Blinkena Kini početkom 2023. U naredna dva dana, dvoje američkih zvaničnika će takođe posetiti Južnu Koreju i Japan, održavajući konsultacije o nizu regionalnih i bilateralnih pitanja, navodi CMG.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar