CNN: Komitet Senata obavešten o obaranju objekta iznad Aljaske

VAŠINGTON – Osoblje Komiteta američkog Senata za obaveštajne poslove informisano je danas o oborenom „objektu na velikoj visini“ iznad Aljaske, izjavio je dobro obavešten izvor za Si-En-En (CNN).
Pres sekretar Pentagona general Pat Rajder rekao je da je američki predsednik Džozef Bajden izdao naređenje da se obori objekat, za koji je Rajder rekao da se nalazio na otprilike 12.190 metara iznad Aljaske i da je predstavljao „pretnju civilnom vazdušnom saobraćaju“.

Na pitanje da li ima komentar o objektu oborenom iznad Aljaske, Bajden je rekao za CNN da je to uspeh.
Objekat na velikoj visini oboren danas iznad Aljaske nije sličan po veličini kineskom balonu za nadzor koji je oboren prošlog vikenda, rekao je Rajder.

On je istakao da trenutno nema više detalja o objektu, uključujući opis njegovih mogućnosti, svrhe i porekla.

„Objekat je bio veličine malog automobila, tako da nije bio sličan ni po veličini, niti obliku balonu za nadzor na velikoj visini koji je oboren iznad Južne Karoline“, rekao je Rajder.
On je odbio da okarakteriše najnoviji objekat kao balon, napominjući da nema indicija da je objekat bio sa posadom.
Rajder je ponovio da zvaničnici ne znaju odakle je objekat.

Objekat je oboren iznad Aljaske pomoću projektila AIM-9X sajdvinder ispaljen iz aviona F-22, rekao je Rajder, napominjući da je objekat ušao u vazdušni prostor SAD u četvrtak.

Kineski špijunski balon koji je prošao kroz SAD pre nego što je u subotu oboren kod Južne Karoline deo je „većeg kineskog programa balona za nadzor“ koji je funkcionisao nekoliko godina i na više kontinenata, saopštio je Pentagon.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar