Covic najavio podrsku briselskom dokumentu, uz dve izmene

BRISEL – Predsednik HDZ BiH Dragan Čović najavio je danas da će podržati briselski dokument o kojem je juče postignuta saglasnost predstavnika 12 parlamentarnih stranaka iz BiH, ali uz dve dopune za koje smatra da bi trebalo da budu uključene u tekst.

„Tokom dana, predsednik Čović će podržati jucerašnju izjavu s dodatkom dve manje ispravke koji ne bi trebalo da predstavljaju problem za uključivanje u izjavu. Istovremeno, to bi za nas bilo od velikog značaja, a dalo bi i dodatnu vrednost celom tekstu“, navodi se iz krugova bliskih Čoviću, prenosi Hina.

U preambuli teksta se kaže da čelnici parlamentarnih stranaka u BiH ponavljaju svoju predanost „očuvanju nacela vladavine prava i sprovođenju slobodnih i demokratskih izbora kao i razvoju demokratskih institucija na svim nivoima vlasti“.

Čović traži da se na tu rečenicu u preambuli teksta doda sledeći tekst: „…u skladu sa sporazumom o sprovođenju presuda Evropskog suda za ljudska prava potpisanog u Briselu 1. oktobra 2013. godine i u skladu s političkim dogovorom o dopuni izbornog zakonodavstva potpisanog u Mostaru 17. juna 2020. godine“.

Čović i i predsednik SDA Bakir Izetbegović potpisali su 17. juna 2020. godine politički sporazum kojim je usaglašen način izbora odbornika i broj odbornika koji se bira po gradskim područjima Mostara, kao i promene Statuta grada Mostara.

Taj sporazum, u kojem su se potpisnici obavezali da će promene izbornog zakona BiH biti utemeljene na „legitimnom izboru i legitimnom političkom predstavljanju“ konstitutivnih naroda i građana na svim administrativno-političkim nivoima, kao i u Predsedništvu BiH i Domovima naroda, omogućio je da se u Mostaru održe izbori nakon 12 godina neodržavanja izbora.

Čović sada traži i promene u paragrafu 11 usaglašenog dokumenta, koji kaže da su čelnici saglasni da se u okviru od šest meseci od formiranja vlasti na svim nivoima usvoje izborne i ograničene ustavne reforme koje bi trebalo da budu usklađene s presudama Evropskog suda za ljudska prava, Ustavnog suda BiH, s preporukama OEŠ/ODIHR i GRECO.

Čović predlaže promenu toga paragrafa i dodavanje rečenice koja kaže da bi „izborne reforme koje će osigurati sprovođenje izbornih rezultata u vezi s Domovima naroda trebalo hitno usvojiti u skladu sa sporazumima spomenutim u preambuli“, to jest u skladu sa sporazumom o sprovođenju presuda Evropskog suda za ljudska prava potpisanog u Briselu 1. oktobra 2013. godine i u skladu s političkim dogovorom o dopuni izbornog zakonodavstva potpisanog u Mostaru 17. juna 2020. godine.

Čovic je sinoć u Briselu izrazio sumnju u uspostavljanje vlasti nakon izbora s obzirom da je ključna odredba izbornog zakona ukinuta.

Posle osam sati razgovora političkih lidera iz BiH sa predstavnicima EU u Briselu, postignut je „politički sporazum o jakoj i kredibilnoj mapi puta kojom će se sprovovoditi reforme u BiH u cilji napretka ka evropskoj buducnosti“, naveo je domaćin jučerašnjeg sastanka, predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar