Covic: Saradnja sa svima koji su dobili poverenje svog naroda

SARAJEVO – Predsednik HDZ-a Bosne i Hercegovine Dragan Čović izrazio je danas u pismu međunarodinim zvaničnicima „apsolutnu spremnost“ za političku i programsku saradnju sa svim strankama i predstavnicima koji su dobili poverenje svog naroda, kako bi se što pre formirala vlast na svim nivoima i založio se za izmene izbornog sistema.

Čović je u pismu zahvalio na kontinuiranoj podršci Bosni i Hercegovini, kao i podršci procesima u vezi sa održavanjem opštih izbora, navodeći, međutim, da izborni sistem „ima slabosti“ i da „treba da se menja“ najkasnije do kraja godine, prenosi Kliks.ba.

Smatra da hitne ograničene promene Ustava i izbornog zakona u skladu sa presudama Evropskog suda za ljudska prava i Ustavnog suda BiH, ostaju preduslov za političku stabilnost i napredak zemlje ka Evropskoj uniji.

„Svi građani BiH, bez obzira na identitet i nacionalnost, moraju da imaju pravo da se nadmeću na izborima na svim nivoima vlasti. Konstitutivnim narodima mora da bude biti zagarantovano pravo na legitimno političko predstavljanje kroz vezu između njihovih političkih predstavnika i konstitutivnih naroda koje predstavljaju u institucijama BiH, uključujući Predsedništvo BiH i Domove naroda“, navodi Čović u pismu međunarodinim zvaničnicima.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar