Crveni alarmi u više gradova u Kini

Više gradova u Kini izdalo je prva crvena upozorenja za zagadjenje vazduha posle prognoza o jakom smogu, sledeći primer glavnog grada Pekinga koji je izdao dva takva upozorenja u decembru.
U četiri grada u provinciji Šandong u istočnoj Kini izdata su upozorenja da će gustina sitnih čestica u vazduhu biti iznad najviših dozvoljenih nivoa tokom više od 24 sata.

Biro za ekološku zaštitu Šandonga saopštio je da su crveni alarmi na snazi od jutros i da treba da budu zatvorena obdaništa, osnovne i srednje škole, kao i da se prekinu gradjevinski radovi i radovi na rušenjima.

Meteorološki zvaničnici u Hebeju, provinciji pored Pekinga koja se smatra najzagadjenijom u Kini, izdala je prvi crveni alarm za smog u utorak, posle čega su gradovi u toj provinciji preduzeli odredjene zaštitne mere. Singtaj i Handan prepolovili su broj vozila na ulicama.

Prvi crveni alarm u gradu luci Tiandjinu, takodje blizu Pekinga, prestao je jutros posle tri dana.

Peking je u decembru dva puta aktivirao crveni alarm prema sistemu upozorenja od četiri nivoa koji je na snazi dve godine, što je usledilo posle niza kritika da je upozorenje potrebno izdati ranije.

Ekološki zvaničnici navode da grad mora da ima model prognoze koji predvidja kada će biti tri ili više dana smoga, da bi grad mogao da reaguje i upozori stanovništvo.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar