Crveni krst: Litvanija krši međunarodno pravo

VILJNUS – Međunarodni komitet Crvenog krsta upozorio je danas da odluka vlade Litvanije da odbije prijem izbeglica koje pokušavaju da uđu iz susedne Belorusije nije u skladu sa međunarodnim pravom.

Litvanija je članica Evropske unije koja se u poslednjih nekoliko meseci suočava sa porastom broja izbeglica iz Azije.

U pitanju je navodno odmazda autoritarnog beloruskog predsednika Aleksandra Lukašenka za sankcije koje je EU uvela njegovoj zemlji zbog „vazdušne piraterije“, kada su beloruske vlasti prinudno prizemljile u Minsku avion kompanoije Rajan Er da bi uhapsile beloruskog disidenta Romana Potaševiča.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Litvanije ove nedelje je distribuiralo video snimljen iz helikoptera na kojem se vidi kako vozila beloruske granične policije prevoze velike grupe izbeglica do granice sa Litvanijom.

Iz Viljnusa je danas saopšteno da Litvanija zadržava pravo upotrebe sile da bi se sprečila ilegalna imigracija i potvrđeno da su odbijeni zahtevi 180 izbeglica za ulazak u Litvaniju.

Tim povodom oglasile su grupe za zaštitu ljudskih prava i poručiole da sve nacije imaju obavezu da zaštite ugrožene ljude.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar