Čudovište upozorava Holanđane da se pripreme za Bregzit

LONDON – Holandska vlada objavila je fotografije na Tviteru na kojima je plavo, čupavo čudovište koje predstavlja Bregzit.

Prema tvitu ministra spoljnih poslova Holandije Štefa Bloka, vlada ove evropske zemlje vidi Bregzit kao veliko plavo, čupavo čudovište koje leži na stolu.

Blok je na svom Tviteru postavio fotografiju čudovišta i napisao: „Nemojte da vam Bregzit stane na put!“.

Uz fotografiju, podelio je i link do zvaničnog sajta vlade na kome su dostupne informacije o mogućem uticaju izlaska Velike Britanije iz EU na holandske firme.

BBC piše da su Holandija i Velika Britanija bliski trgovinski partneri i holandski zvaničnici smatraju da bi Bregzit mogao da bude ozbiljan korak unazad.

Sve su češće spekulacije da bi Velika Britanija mogla da napusti Evropsku uniju 29. marta bez ikakvog dogovora, što većina smatra najgorim mogućim scenarijem.

Upozorenja stižu i iz holandskih bolnica – u slučaju Bregzita bez dogovora, u Holandiji bi moglo da dođe do nestašice lekova.

Čupavo čudovište, koje je postalo hit na Tviteru, predstavlja pokušaj holandske vlade da rastera tamne oblake Bregzita – makar u Holandiji.

Vlada Holandije na radio stanicama emituje reklame u kojima obaveštava preduzetnike o promenama koje mogu da nastupe zbog Bregzita.

Premijer Holandije Mark Rut rekao je da bi izlazak Britanije bez dogovora bio poguban po britansku privredu.

Ipak, vlada je saopštila da bi Holandija mogla da ima određene koristi od izlaska Britanije iz EU.

Saopšteno je i da je prošle godine, baš zbog Bregzita, povećan broj stranih investicija u Holandiju, a porastao je i broj kompanija koje su sedišta iz Velike Britanije preselile u Holandiju, navodi BBC.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar