Čurkin: Kijev želi rat

Ukrajinske vlasti ne žele normalizaciju situacije u Donbasu, već rešenje konflikta vojnim putem, izjavio je danas stalni predstavnik Rusije pri UN Vitalij Čurkin.

Na sednici Saveta bezbednosti UN Čurkin je naveo podatke poslednjeg izveštaja misije OEBS-a po kojima je broj kršenja prekida vatre porastao do 10.000 za 24 časa.

On je saopštio i da su u sedam od deset slučajeva Oružane snage Ukrajine ograničavale predstavnicima misije pristup o području konflikta.

„Ove cifre pokazuju da umesto napora za normalizaciju situacije u Donbasu, traženja kompromisa u okviru normandijskog formata i kontakt grupe, ukrajinske vlasti uporno pokušavaju da konflikt reše vojnim putem“, rekao je Čurkin, prenosi Sputnjik.

„Suština toga što se dešava je potpuno jasna: Kijev pokušava da iskoristi sukobe koje je sam izazvao kao povod da potpuno prekine sa realizacijom Minskog sporazuma od 12. februara 2015. godine koji je utvrđen rezolucijom Saveta bezbednosti 2202“, rekao je on.

Diplomata je skrenuo pažnju na podatke sa kamera koji pokazuju da su sukobima prethodila granatiranja sa ukrajinskih pozicija. On je naveo i izjave ukrajinski vojnih zvaničnika koji su se hvalili o napredovanju vojske, kao i zaključke OEBS-a da su kijevske snage bezbednosti izazvale eskalaciju sukoba.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Ambasador RusijeČurkinSavet bezbednosti UN
Komentari (0)
Dodaj komentar