Cvijanović: Političkom Sarajevu potrebni „pravi lekovi“

BANJALUKA – Predsednica Republike Srpske Željka Cvijanović poručila je danas da će političko Sarajevo morati konačno da počne „da dobija prave lekove“, ocenjujući da se bolest koja tamo postoji uporno leči pogrešnim lekovima.

„Treba svi da budemo dovoljno trezveni i da razumemo da samo dijalog i razgovor, nikakve sankcije i nikakvo maltretiranje bilo koga iz okruženja i drugih zemalja i kojekave priče oko tih drugih, neće pomoći BiH“, rekla je Cvijanović novinarima tokom posete opštini Prnjavor, preneli su banjalučki mediji.

Ona je navela da iz Sarajeva krenu razne priče, galama i histerija čim neko misli nešto drugačije u odnosu na njih, da se tako pravi loša atmosfera i dodala da je rastužuje potreba političkog Sarajeva da ne prihvati nikoga ko razmišlja drugačije od onoga što su njihovi zvanični ili čak nezvanični stavovi.

„Bojim se da će BiH i Sarajevo veoma brzo, a već su postali takvi, biti mesto u koje više niko neće poželeti da dođe“, rekla je Cvijanović, ističući da su BiH potrebni dijalog i razgovor.

Prema njenim rečima, političko Sarajevo smatra da se svako ko ima neki stav meša u unutrašnje stvari BiH.

„A kao ne mešaju se u unutrašnje stvari BiH oni koji su dnevno ovde, bave se mikromenadžmentom i diktiraju šta treba raditi u našim institucijama“, naglasila je Cvijanović i navela da je apsolutno besmisleno da političko Sarajevo i oni koji ih podržavaju igraju uloge koje im ne pripadaju, da oni utvrđuju ko će gde biti poželjan ili nepoželjan, šta će se dešavati u Evropi i na planeti.

Predsednica RS je kritikovala uslovljavanja kada je u pitanju BiH, kao što su sankcije i priča iz pojedinih zemalja EU da treba razmisliti o tome da se finansijska sredstva usmere na jedan deo BiH, a da se uskrate Republici Srpskoj.

„To bi bilo defakto priznanje da nema jedinstvenog ekonomskog prostora i da u BiH postoje dva odvojena državna sistema. Ne verujem da će to uraditi, jer bi to bilo previše besmisleno i kontraproduktivno u odnosu na sve za čim BiH ima potrebe, a njoj je potrebno dobro razumevanje, objektivna slika i pristup“, poručila je Cvijanović.

Ona je u tom smislu iskazala zahvalnost Mađarskoj i mađarskim institucijama i predstavnicima vlasti, navodeći da oni pokazuju izbalansiran odnos prema krizi u BiH i zalažu se da se stvari saniraju i da se ne rešavaju besmislenim i kontraproduktivnim sankcijama, pogotovo ne uskraćivanjem pomoći ili finansija ili davanjem jednima, a uskraćivanjem drugima.

Za moguće sankcionisanje Mađarske, Cvijanović je rekla da je to „tužna slika EU“.

„Evropa je zbir različitih zemalja i zbir različitosti, to je moto pod kojim su zaista delovali mnogo godina, ali mislim da su izgubili to svoje glavno obeležje, zajedništvo i zajedničko delovanje. Besmisleno je obračunavanje sa pojedinim državama članicama zato što nisu u glavnoj matrici“, ocenila je ona.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar