Da li SAD plaćaju „vojnike duhove“ u Avganistanu?

Osmorica Avganistanaca iz jedinica koje su na obuci sa američkim vojnicima je nestalo od septembra, a od početka prošle godine ih je nestalo najmanje 45.

To je potvrdio Pentagon podižući sumnje da su se priključili talasu nelegalnih migranata.

Pentagon navodi da su Avganistanci ranije provereni kako bi se osiguralo da nisu povezani sa teroristima i da li su kršili ljudska prava, piše Vašington post. Jedan od osmorice nestalih u septembru je pronađen prilikom pokušaja da uđe u Kanadu.

Potvrda o nestalima je usledila dan nakon što je generalni inspektor završio nadgledanje da li američki poreski obveznici plaćaju „vojnike-duhove“ koji postoje u spisima, ali ih nema u avganistanskim službama bezbednosti i odbrane, koje uključuju vojsku i policiju.

„Izveštaji konstantno pokazuju razlike u broju prijavljenih vojnika i stvarne prisutnosti na terenu. Postavlja se pitanje da li američka vlada preduzima adekvatne korake za sprečavanje trošenja novca od poreza njenih građana za plaćanje vojnika duhova“, napisao je generalni inspektor Džon F. Sopko u pismu ministru odbrane Ešu Karteru.

SAD godišnje plaćaju 68 milijardi dolara za jačanje bezbednosti u Avganistanu, zbog čega je javnost pokrenula pitanje na šta se troši toliki novac građana.

Vojnici koji su nestali su deo grupe od ukupno 2.200 Avganistanaca koji su bili na obuci za komandovanje, poznavanje jezika, do pešadije, inženjeringa, policije i policijskih veština, piše američki list.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

avganistanmigrantivojnici
Komentari (0)
Dodaj komentar