Dalaj Lama posetio indijski grad na granici sa Kinom

NJU DELHI – Prognani tibetanski budistički duhovni vođa Dalaj Lama stigao je danas u indijski region Ladak koji se graniči s Kinom.

Hiljade ljudi stajalo je sa obe strane puta ispred aerodroma u gradu Leh u hladnoj pustinjskoj oblasti kako bi dočekalo Dalaj Lamu, koji je prvi put od izbijanja epidemije kovida-19 napustio severni indijski grad Darmsalu, a u Ladaku će ostati 45 dana, prenosi AP.

Ova poseta je takođe njegova prva otkako je Indija odvojila ovaj region od Kašmira i preuzela direktnu kontrolu nad njim 2019, a godinu dana kasnije indijske i kineske trupe su bile blizu sukoba u Ladaku.

Dalaj Lama se smestio u Darmsalu kada je pobegao sa Tibeta posle neuspele pobune protiv kineske vlasti 1959. godine, a Indija mu je pružila utočište, iako Tibet tretira kao deo Kine.

Kina je kritikovala indijskog premijera Narendru Modija zbog toga što je čestitao 87. rođendan Dalaj Lami ranije ovog meseca, ocenivši da bi Nju Delhi trebalo da prestane da se preko pitanja u vezi sa Tibetom meša u kineske „unutrašnje stvari“.

Indijsko Ministarstvo spoljnih poslova je saopštilo da ta „odluka izražava doslednu politiku indijske vlade da Dalaj Lamu tretira kao gosta i kao poštovanog verskog vođu koji uživa veliki broj sledbenika u toj zemlji“.

Kina ne priznaje tibetansku vladu u egzilu i nije vodila nikakav dijalog sa predstavnicima Dalaj Lame od 2010. godine i tvrdi da je Tibet deo njene teritorije od sredine 13. veka, a kineske komunističke vlasti regionom Himalaja upravljaju od 1951. godine.

S druge strane mnogi Tibetanci tvrde da su bili nezavisni tokom većeg dela svoje istorije i da kineska vlada želi da eksploatiše njihov region bogat resursima, te da uništava njihov kulturni identitet.

Dalaj Lama poriče da je separatista i ističe da se samo zalaže za suštinsku autonomiju i zaštitu autohtone budističke kulture Tibeta, navodi američka agencija.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar