Dan: Lekić kandidat aktuelne većine na predsedničkim izborima?

PODGORICA – Deo parlamentarne većine ozbiljno razmišlja da predloži predsednika Demosa Miodraga Lekića za kandidata na narednim predsedničlkim izborima, koji će biti raspisani početkom naredne godine, potvrđeno je podgoričkom Danu iz više partija koje sada imaju većinu u crnogorskom parlamentu.

Partije pobednice na izborima 20. avgusta 2020. godine očigledno smatraju da sadašnji predednik Milo Đukanović predstavlja najveću smetnju konstituisanju njihove vlasti, pa je nedavno i predsednik Socijalističke narodne partije Vladimir Joković najavio da će prvi naredni izbori u Crnoj Gori biti predsednički.

On je izrazio očekivanje da će predsednica Skupštine Danijela Đurović, koja je takođe iz SNP-a, već 20. januara kada počinju da teku zakonski rokovi, raspisati predsedničke izbore.

Prema pisanju Dana, mnogi smatraju da je još rano za predlaganje kandidata za predsedničke izbore, jer je moguće da sadašnja parlamentarna većina ne bude jedinstvena po tom pitanju. Postoje interesovanja i nekih novoosnovanih partija da imaju svog kandidata, kao što je Pokret Evropa sad. Nezvanično se već govori da je moguće da se u izbornoj trci nađe i Milojko Spajić iz ovog pokreta.

Nakon izbornog uspeha u Podgorici Evropa sad je političkom zaletu, pa i aspiracije funkcionera ovog pokreta više ne moraju biti male.

Ne treba zanemariti ni činjenicu da je lider Demokrata Aleksa Bečić već pokazao da je vičan državničkim poslovima, obavljajući funkciju predsednika Skupštine, piše Dan.

Mnogi bi, kažu, i njega rado videli kao kandidata za predsednika.

Državničke poslove okusio je i ostvario značajne, naročito regionalne, političke veze i aktuelni premijer Dritan Abazović. Za deo političke scene Crne Gore takođe podoban predsednički kandidat.

Ne smeju se, piše Dan, zaboraviti i eventalni nezavisni kandidate, odnosno donedavni državnici koji trenutno nisu politički angažovani, kao što je bivši premijer Zdravko Krivokapić, nesuđeni lider nesuđenih Demohrišćana.

U svim ovim mogućim kobinacijama ima jedno pitanje na koje odgovor u ovom trenutku nema niko, pa ni sam aktuelni predsednik države: Da li će se Milo Đukanović kandidovati na narednim predsedničkim izborima, piše Dan.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar