Danas izjašnjavanje optuženih u predmetu Dobrovoljačka

SARAJEVO – Deset bivših visokih predstavnika tzv. Armije i Policije Republike BiH optuženih u predmetu „Dobrovoljačka“ izjasniće se danas o krivici.

Uslovi za početak procesa u ovom predmetu stvoreni su nakon što je Sud BiH odbio sve prigovore advokata na optužnicu Tužilaštva.

Ročište je, preneli su sarajevski mediji, zakazano za podne, a o krivicu će se izjasniti optuženi Ejup Ganić, Zaim Backović, Hamid Bahto, Hasan Efendić, Fikret Muslimović, Bakir Alispahić Enes Bezdrob, Ismet Dahić, Jusuf Pušina i Mahir Žiško.

Oni se terete da su u okviru svojih funkcija i ovlaštenja u vojnim, policijskim i civilnim strukturama, zajedno sa svojim podređenima, planirali, podstrekavali i izvršili napad na nebranjenu mešovitu kolonu vojnika i civila zaposlenih u bivšoj JNA, pod pratnjom mirovnih snaga UN u tadašnjoj Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu.

Terete se da nisu sprečili ubistva i ranjavanja vojnika i civila, da su propustili da kazne izvršitelje ubistava i ranjavanja, mučenja, kao i da su nečovečno postupali prema zarobljenim vojnicima.

Nisu, navodi se u optužnici, sprečili da kaznili izvršitelje, kao i da su pomagali počiniteljima nakon izvršenog zločina.

Uz optužnicu predloženo je saslušanje 277 svedoka, kao i više veštaka, a priloženo je više od 500 materijalnih dokaza kojima se potkrepljuju navodi optužnice, saopćeno je ranije iz Tužilaštva BiH.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar