Danas nastavak razgovora stranaka o izlasku iz krize

PODGORICA – Pokušaj dogovora parlamentarnih stranaka o izboru sudija Ustavnog suda prekinut je i biće nastavljen danas kako bi se razmotrila još neka rešenja za izlazak iz aktuelne krize, kao što je formiranje koncentracione vlade.

Nakon prethodnog sastanka, novinarima se kratko obratio samo šef Kluba poslanika opozicione Demokratske partije socijalista (DPS), Danijel Živković koji je rekao da je dogovoreno da se razgovori nastave sutra.

Ostali učesnici nisu želeli da daju izjave, uz obrazloženje da je takav dogovor.

Više izvora podgoričkih Vijesti je reklo da je na početku sastanka bilo tvrdih stavova, ali da je zatim iskazana volja da se razmotre sva predložena rešenja.

Jedan izvor kazao je da je DPS pokazao spremnost da razmotri više opcija, između ostalog da se izabere sve četvoro sudija Ustavnog suda i formira koncentraciona vlada, čiji bi glavni zadatak bio izmena izbornih zakona, izbor vrhovnog državnog tužioca, ispunjavanje uslova iz evropske agende…

Drugi sagovornik Vijesti je rekao da je ideja o koncentracionoj vladi potekla od DPS-a.

Ustavni rok od tri meseca za formiranje nove vlade je istekao 20. novembra. U tom slučaju, kako smatra deo vladajuće većine, rešenje bi moglo biti usvajanje izmena o Zakonu o predsedniku kako bi se proces izbora vlade vratio na početak – odnosno predlaganje mandatara.

Iz DPS-a Vijestima nisu odgovorili da li su spremni da razmotre nove predloge koji su se juče čuli.

Poslanici će nakon neuspelog prvog pokušaja 21. oktobra ponovo glasati za sudije Ustavnog suda u ponedeljak, a potrebna je tropetinska većina od 49 poslanika, što znači da je neophodan konsenzus vlasti i opozicije.

DPS je ranije izbor barem jednog sudije Ustavnog suda uslovio povlačenjem izmena Zakona o predsedniku i određivanjem datuma vanrednih parlamentarnih izbora.

Pretjpdmo sastanak je inicirao DPS, a prisustvovali su mu Boris Bogdanović (Demokratska Crna Gora), Dragan Ivanović (Socijalistička narodna partija), Slaven Radunović (Demokratski front), Branko Radulović (Pokret za promjene), Ivan Brajović (Socijaldemokrate), Genci Nimanbegu (Forca), Kenana Strujić Harbić (Bošnjačka stranka), Draginja Vuksanović Stanković (Socijaldemokratska partija) i Srđan Pavićević (CIVIS).

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar