Danas sastanak Trampa i Putina?

Predsednici SAD i Rusije, Donald Tramp i Vladimir Putin, trebalo bi da se danas sastanu u Vijetnamu, gde počinje azijsko-pacifički samit.

Pomoćnik ruskog predsednika Jurij Ušakov juče je saopštio da je dogovoreno vreme sastanka.

„To će se dogoditii 10. novembra“, rekao je Ušakov novinarima.

S druge strane, američki državni sekretar Reks Tilerson izjavio je juče da je sastanak Trampa i Putina „još pod razmatranjem“.

Tilerson je naveo da dve strane nikada nisu dogovorile formalni sastanak „tet-a-tet“ koji bi se dogodio tokom samita zemalja jugoistočne Azije, prenosi AP.

Kako je istakao, odlučujući faktor je pitanje da li imaju „dovoljno materijala“ za razgovor.

Tramp je, posle sastanaka sa kineskim predsednikom u Pekingu, izjavio da želi da i Rusija pomogne u naporima da se Severna Koreja natera na odustajanje od nuklearnog oružja.

Tilerson se američkim novinarima obratio posle Trampovih sastanaka, nagovestivši da lideri, da bi se sastali, moraju da imaju nešto „korisno“ na šta bi ukazali.

Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov je u utorak izjavio da je Putin spreman za susret sa američkim liderom.

„Čujemo najave Donalda Trampa da planira da održi sastanak sa predsednikom Putinom. Putin je za to spreman. Amerikanci to znaju“, rekao je tada Lavrov.

Službe protokola su u kontaktu, dodao je on, i kada agende predsednika budu definitivno precizirane biće saopšteno i kada će se dogoditi susret, dodao je on.

Tramp se nalazi na azijskoj turneji, posetio je već Japan i Južnu Koreju a trenutno je u Kini.

„Želimo da nam Putin pomogne oko Severne Koreje, a sastaćemo se i drugim liderima“, izjavio je Tramp u Tokiju.

Tramp i Putin će naleteti jedan na drugog i reći zdravo?

Bela kuća objavila je da predsednik SAD Donald Tramp neće održati odvojeni sastanak sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom na marginama samita Azijsko-pacifičke ekonomske saradnje (APEC) u Vijetnamu, dok je iz Kremlja poručeno da „ništa još nije razjašnjeno“, prenosi Rojters.

„U vezi sa sastankom sa Putinom, taj sastanak nikada nije potvrđen i neće biti održan zbog preklapanja rasporeda obe strane“, rekla je novinarima neposredno pred sletanje u vijetnamsko letovalište Danang portparolka Bele kuće Sara Sanders.

Ona je ipak dodala da će Tramp i Putin „biti na istim mestu“.

„Hoće li oni naleteti jedan na drugog i reći “zdravo“? Svakako je to moguće i verovatno. Ali, kada je reč o planiranom, formalnom sastanku, nema ga u rasporedu i ne očekujemo da će ga biti“, poručila je Sandersova.

Rojters prenosi da su ruske agencije objavile da je portaparol Kremlja Dmitrij Peskov kazao da se na eventualnom sastanku Putina i Trampa i dalje radi.

„Razgovori se nastavljaju. Ništa još nije razjašnjeno“, rekao je Peskov.

Tramp je jutros stigao u Vijetnam na samit APEC što mu je četvrta stanica na 12-dnevnoj turneji po Aziji. Iz Bele kuće je najavljeno da će Tramp u govoru koji će održati u Da Nangu izneti američku viziju „slobodnog i otvorenog Indo-pacifičkog regiona“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

putinsastanakTramp
Komentari (0)
Dodaj komentar