Danas u svetu ima 40 miliona robova

Ropstvo nije zločin u gotovo polovini država, pokazalo je danas objavljeno istraživanje o svetskim zakonodavstvima, pozvavši zemlje da regulišu takozvane pravne praznine koje omogućavaju kriminalcima da izbegnu kaznu.

Mnoge države nemaju zakone koji direktno kriminalizuju i kažnjavaju vlasništvo ili kontrolu nad drugom osobom, pokazala je baza podataka platforme „Antislejveri in Domestik Ledžislejšn“, lansirana u sedištu Ujedinjenih nacija u Njujorku.

„Ropstvo je svuda daleko od ilegalnog, a nadamo se da će naše istraživanje nadići taj popularni mit“, rekla je Katarina Švarc, istraživač iz Rajts laba, Univerziteta u engleskom gradu Notingemu, koji je predvodio rad na bazi podataka.

„Mnoge će iznenaditi da ne postoje krivični zakoni u svim državama kojima bi se optuživali, osuđivali i kažnjavali pojedinci jer su podvrgavali ljude najekstremnijim oblicima izrabljivanja“, dodala je Švarcova, preneo je „Indeks“.
Trenutno u svetu postoji 40 miliona modernih robova, pokazuju procene Međunarodne organizacije rada i fondacije „Volk fri“. To uključuje i one koji su primorani na rad ili brak.

Ukidanje modernog ropstva do 2030. godine bilo je jedno od globalnih ciljeva koji su članice UN jednoglasno prihvatile 2015. godine.

(Sputnjik)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

robovlasništvoropstvo
Komentari (1)
Dodaj komentar
  • bambi

    Sa Srbijom 47 miliona.