Danska plaća invalidske penzije ekstremistima ISIS-a

Danski mediji objavili su da vlada te zemlje plaća naknade za bolest i invaliditet svojim građanima koji se u Siriji bore na strani Islamske države, prenosi Indeks.hr.

Kako se navodi, to je otkrila danska sigurnosna i obaveštajna služba (PET), koja je identifikovala više danskih građana kojima je odobrena prevremena penzija na osnovu bolesti ili invaliditeta, a koji su u međuvremenu išli da se bore za ID u Siriji.

Tim povodom, oglasio se i danski ministar rada Lund Poulsen koji je kazao da je „ogroman skandal da se novac iz fonda za socijalne naknade deli ljudima koji idu u Siriju da se bore“.

„Ostanak u ratnoj zoni i direktno ili indirektno učestvovanje u ratnim operacijama je nešto što ni na koji način ne može biti kompatibilno s primanjem naknada za invaliditet“, rekao je on.

PET je te informacije otkrio danskim vlastima u sklopu pripreme zakona koji bi trebao da olakš ukidanje socijalnih naknada danskim građanima koji idu da se bore u Siriji.

O celom slučaju oglasila se i državna agencija nadležna za isplatu socijalne pomoći i objasnila da po zakonu ne sme prekinuti isplatu naknada, uprkos izveštaju PET-a.

„Pravila dozvoljavaju ukidanje naknade (samo), ako je korisnik u begu zbog hapšenja ili ako krši generalna pravila međunarodnog putovanja za privremene penzionere“, objasnio je zamenik direktora te agencije Karsten Bodal.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

danskaISISislamska država
Komentari (0)
Dodaj komentar