Danska poklanja Ukrajini 19 artiljerijskih sistema tipa „Cezar“

KOPENHAGEN – Ministar odbrane Danske Jakob Eleman-Jensen saopštio je danas da će Vlada te zemlje pokloniti Ukrajini 19 artiljerijskih sistema tipa „Cezar“ francuske proizvodnje.

„Razgovarali smo sa Ukrajincima, posebno o artiljerijskim sistemima „Cezar“ i srećan sam što smo sada dobili široku podršku danskog parlamenta da ih doniramo ukrajinskoj borbi za slobodu“, Eleman-Jensen, prenosi Rojters.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski u decembru je zatražio od zapadnih lidera koji se sastaju u Letoniji da isporuče širok spektar sistema naoružanja, uključujući i artiljerijske sisteme „Cezar“.

Danska će nastojati da brzo unapredi svoje vojne kapacitete paralelno sa donacijom, dodao je ministar odbrane.

Estonski ministar odbrane Hano Pevkur rekao je danas da će ta zemlja poslati vojnu opremu Ukrajini u vrednosti od oko 113 miliona evra u svom najnovijem paketu pomoći Kijevu u ratu protiv Rusije, prenosi Rojters.

Ministar odbrane Velike Britanije Ben Volas rekao je danas da će London poslati još 600 projektila tipa „Brimston“ što će, kako je naveo, biti veoma važno u pomoći Ukrajini da dominira bojnim poljem.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar