Debata demokrata – ekonomija, imigranti, oružje i Tramp

HJUSTON – Deset vodećih demokratskih predsedničkih kandidata suočilo se u žustroj debati koja je pokazala velike međusobne razlike po pitanjima iz oblasti zdravstva, ekonomije i kontrole naoružanja, ali i jedinstvo u kritici aktuelnog predsednika SAD Donalda Trampa.

Troje kandidata koji se najbolje kotiraju u anketama, bivši potpredsednik Džo Bajden i senatori Elizabet Voren i Berni Sanders, imaju dijametralno suprotne stavove po pitanju reforme zdravstvenog sistema, ali svi kritikuju Trampa.

Bajden, koji je bivši potpredsednik u administraciji Baraka Obame, izjavio je da odbija da odlaže napore da se izleče rak i Alćajmerova bolest i poboljša obrazovanje u Americi.

„Postoji ogromna prilika za to kada se rešimo Donalda Trampa“, rekao je Bajden.

Sanders je Trampa nazvao „najopasnijim predsednikom u istoriji zemlje“, prenosi Glas Amerike.

Senatorka iz Kalifornije Kamala Haris optužila je Trampa da pribegava „mržnji, zastrašivanju i strahu“ i da je izrekao 12.000 laži tokom dve i po godine na predsedničkom položaju, dok je bivši kongresmen iz Teksasa Beto O’Rurk izjavio da je napadača u El Pasu na ubistvo inspirisao „naš predsednik“.

Kad je reč o reformi zdravstva, Voren i Senders snažno se zalažu za program kojim će rukovoditi vlada, kao u nekim evropskim zemljama i Kanadi, dok je Bajden istakao da takav plan u ovom trenutku nema finansijsko uporište s obzirom na to da bi dodatno povećao ionako prevelik dug Sjedinjenih Država, prenosi RTS.

On smatra da je najbolji put za reformu predlog bivšeg predsednika, takozvani „Obamaker“ kojim se postepeno zdravstveno osiguranje iz privatnog prebacuje na državni sektor.

I ostali kandidati bili su bliže Bajdenovoj ideji smatrajući da Sjedinjene Države prvo trebaju da stabilizuju svoju ekonomsku situaciju pa tek onda uđu u tako radikalnu reformu.

Još jedna od tema o kojoj se dugo raspravljalo je i pitanje izmena zakona o posedovanju oružje, jedno od najkontroverznijih između Demokrata i Republikanaca, a predlog bivšeg demokratskog kongresmena iz Teksasa Beta Orurka da se uvede obaveza izdavanja dozvole za posedovanje oružja koje se koristi u vojne svrhe naišao je na odobravanje svih učesnika.

Orurk je takođe predložio da ga svi vlasnici dobrovoljno predaju vlastima ili da im bude oduzeto.

Još jedna tema dominirala je debatom, a to je pitanje ilegalne imigracije.

Većina kandidata podržala je predlog bivšeg predsednika Baraka Obame o davanju državljanstva takozvanim „drimerima“ odnosno osobama koje su kao maloletne ilegalno ušle u Sjedinje Države, a kojih je oko 11 miliona.

Kada je u pitanju ekonomija i trgovinski odnosi Amerike sa inostranstvom većina kandidata zalaže se za umereniji pristup pregovorima sa Kinom, ali neki, poput senatorke Elizabet Voren smatraju da je neophodno zaštiti interese američkih radnika.

Sinoćna debata nije donela jasnog pobednika ali neki od kandidata su imali svoje uspone i padove. Troje glavnih kandidata – Bajden, Voren i Senders verovatno su opravadli očekivanja svoje baze i izbornih štabova, dok su Beto Orurk i gradonačelnik malog gradića Saut Benda u Indijani, Pit Butedžič možda prvi put „pronašli svoj glas“ u debati i bolje se predstavili biračima.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar