Delhi: Zbog zagađenja vazduha zatvoreno pet termoelektrana

NJU DELHI – Indija je privremeno zatvorila pet od ukupno 11 termoelektrana na ugalj u okolini glavnog grada Nju Delhija, u sklopu borbe protiv zagađenja vazduha, a prema nalogu komisije za upravljanje kvalitetom vazduha federalnog ministarstva životne sredine.

Komisija za upravljanje kvalitetom vazduha zabranila je i vožnju kamionima koji prevoze neesencijalnu robu i zaustavila gradnju u Delhiju i susednim gradovima, prenosi Rojters.

U najnovijem nalogu, komisija upozorava da postoji nedvosmislena potreba da se osigura da se kvalitet vazduha „dodatno ne pogoršava“.

Nivo zagađenja je ovog meseca dostigao ozbiljne razmere – indeks zagađenja u Nju Delhiju iznosi čak 499 na skali od 500 – što predstavlja upozorenje da su i zdravi ljudi izloženi riziku od razvoja respiratornih bolesti.

Nivo sitnih čestica PM2,5, koje mogu da ugroze respirator i sistem i blokiraju rad pluća, u Nju Delhiju je daleko viši od bezbednosnih smernica Svetske zdravstvene organizacije (SZO), prenosi BBC.

Ove godine je zagađenje rekordno što je izazvalo strogo upozorenje indijskog Vrhovnog suda i naredbu državnim i saveznim vladama da preduzmu „neposredne i hitne“ mere za rešavanje tog problema.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar