Delo: Poljska test za EU

Poljska i njena desničarska vladajuća stranka koja ima apsolutunu većinu u parlamentu, mogle bi se pokazati kao test za Evropsku uniju, piše slovenački dnevnik „Delo“ povodom odbijanja Varšave da primi izbeglice po sistemu kvota koje je dogovorila Unija.

Sada bi, kako navodi list, moglo konačno postati jasno da li EU ima mehanizam za kontrolu svojih članica ili se našla u „ozbiljnoj porodičnoj krizi.“

Poljska, čija je nova evroskeptična vlada odbila da primi izbeglice po sistemu kvota, primorala je lidere EU da krenu u bitku koju je trebalo da pokrenu kada je Viktor Orban došao na vlasti, navodi list, kako prenosi novinska agencija STA.

„Ta borba neće biti laka, biće definitivno zahtevna, između ostalog i zbog toga što će postaviti kurs za buduće rešavanje takvih problema unutar EU,“ ocenjuje slovenački dnevnik.

Sve veći broj građana EU, i to ne samo iz bivših zemalja Sovjetskog Saveza, ne gleda više na EU kao na oličenje principa „svi za jednog, jedan za sve,“ dodaje list uz ocenu da će način na koji EU bude rešavala „Poljsku krizu“ odrediti i ponašanje Unije u slučaju dolaska ekstremnih desničarskih euroskeptika na vlast u Austriji i Francuskoj.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

eupoljska
Komentari (0)
Dodaj komentar