Demokrate i Prava traže da Abazović prvo podnese ostavku

PODGORICA – U večerašnjem nastavku vanredne sednice Skupštine Crne Gore Demokrate i Prava Crna Gora zatražili su da premijer Dritan Abazović prvo podnese ostavku, da se potom pristupi formiranju vlade na osnovu izborne volje građana od 30. avgusta 2020., ali i da se svi učesnici nove vlade obavežu da neće sarađivati sa DPS-om Mila Đukanovića.

Poslanik i potpredsednik Demokratske Crne Gore Momo Koprivica poručio je večeras da ta stranka neće ni u kom slučaju sarađivati sa DPS-om Mila Đukanovića i da su spremni na formiranje nove vlade koja će poštovati izbornu volju građana od 30. avgusta 2020.

Aktuelnoj vladi i premijeru Dritanu Abazoviću je zamerio to što je zajedno sa DPS-om srušio vladu Zdravka Krivokapića i što je, kako je rekao, netrpenuvši glasao za razrešenje Alekse Bečića, predsednika Demokrata, koji je bio predsednik Skupštine.

„Sa DPS ste izglasali sve one protivustavne zakone, i kako onda neko može očekivati da, u političkom smislu, zaslužite podršku Demokratske Crne Gore“, upitao je Koprivica.

Poslanik Demokrata Vladimir Martinović, rekao je da Abazović zbog sujete ne želi da podnese ostavku i tako „resetuje odnose na ono što su vrednosti 30. avgusta“.

„Mi večeras ne rušimo ništa drugo osim vlade DPS-a… Mi rušimo veceras vladu DPS-a“, rekao je Martinović i istakao da Demokrate žele da razgovaraju o ozbiljnim inicijativama.

„Veceras kad srušimo ovu DPS vladu, ko god potpiše da neće praviti bilo kakvu većinu s njima, već od sutra mogu da počnu pregovori za formiranje 44. vlade, u kojoj nema DPS-a“, naveo je Martinović.

Predsednik Demosa Miodrag Lekić kritikovao je vladu Dritana Abazovića, smatra da je zaslužila da bude oborena, ali da je on večeras neće rušiti. Nije isključio mogućnost da će to učiniti za 14 dana.

„Neću glasati za pad vlade, neću je ni braniti. Neću praviti društvo DPS-u i njenom predsedniku (Milu Đukanoviću)“, rekao je Lekić i dodao da s obzirom na to da je pokrenuta još jedna inicijativa za izglasavanje (ne)poverenja vladi, tih 14 dana treba iskoristiti.

„Nisam optimista da ćemo naći neko rešenje, ali smo dužni da to uradimo. Dužni smo prema tom 30. avgustu (2020.)“, rekao je Lekić, koji je posebno izrazio zabrinutost zbog građana koji prate ovu sednicu, imajući pre svega u vidu da je država, kako je rekao, na rubu ambisa.

Lider i poslanik Prave Crne Gore Marko Milačić je predlog za rekonstrukciju vlade koji su potpisali CnB i SNP nazvao „mega-blefom“.

„Odmah treba oboriti ovu vladu DPS. Glasati protiv Ranka Krivokapića (SDP) i Raška Konjevića (SDP) je privilegija, pogotovo za Srbe. Jedva čekam“, rekao je Milačić.

On je zamerio Abazović da predlogom za rekonstrukciju vlade samo želi da zadrži fotelju i optužio ga da, kako je naveo, beskramno zloupotrebljava Temeljni ugovor.

„Još jednom vas pozivam da se ne blamirate, nego da podnesete ostavku, i pozivam vas da sutra ujutru sednemo i dogovorimo vladu na osnovu volje od 30. avgusta i bez vas kao premijera“, rekao je Milačić.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar