Protesti na Kipru: „NATO ubice, idite kući!“

Oko 350 demonstranata iz komunističkih organizacija na Kipru okupilo se danas ispred ulaza u britansku vazduhoplovnu bazu u znak protesta protiv vazdušnih udara SAD, Velike Britanije i Francuske na Siriju.

Demonstranti, kako je kazao njihov vođa Akis Pulos, traže zatvaranje baze RAF Akrotiri odakle su poletela četiri britanska borbena aviona tipa tornado kako bi učestvovali u preksinoćnim napadima u Siriji.

Pulos je rekao da je taj protest istovremeno i poruka kiparskoj vladi da ne pruža pomoć u, kako je naveo, „imperijalističkim napadima“ na Siriju.

Demonstranti su crvenom bojom na zidu nedaleko od kapije baze napisali „NATO ubice idite kući“, prenosi AP.

Kipar se u subotu distancirao od vazdušnih napada Britanije na sirijske ciljeve, saopštivši da nije unapred bio obavešten o akciji izvedenoj iz britanske vazduhoplovne baze na tom mediteranskom ostrvu, niti je bio umešan u napad.

Kiparska vlada je navela i da je britanska premijerka Tereza Mej uveravala kiparskog predsednika Nikosa Anastasijadisa da ne postoji opasnost za Kipar i da Kiprani treba da se osećaju sigurno.

Britanija, nekadašnja kolonijalna sila zadržala je dve vojne baze na Kipru i nakon što je ovo ostrvo u istočnom Mediteranu steklo nezavisnost 1960. godine.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

kiparnapad na Sirijuprotesti
Komentari (1)
Dodaj komentar
  • Dario

    Znači, ove avetinje Britanci, imaju i svoje vlastite baze gdje god im se prohtije, plus u okviru NATO-a !