Dendias: Podržavamo EU perspektivu Skoplja

ATINA – Šef grčke diplomatije Nikos Dendias rekao je da Grčka podržava evropsku perspektivu za Severnu Makedoniju u skladu sa uslovima koje je postavila EU i sveobuhvatnim sprovođenjem Prespanskog sporazuma, prenosi portal a1on.

On je na pitanje grčkog poslanika iz stranke “Grčko rešenje” Kirjakosa Velopulosa o stavu grčke vlade povodom makedonskog jezika i njegovog izučavanja u Grčkoj, kao i postojanja makedonske manjine u toj zemlji, odgovorio da je pitanje makedonskog jezika precizirano u Prespanskom sporazumu, te da je reč o jeziku koji pripada južnoslovenskoj grupi jezika.

Kada je reč o makedonskoj manjini u Grčkoj, Dendias je kratko odgovorio “da ne postoji makedonska manjina” u toj zemlji.

„Naša zemlja podržava evropsku perspektivu za sve zemlje na Zapadnom Balkanu, uključujući i Severnu Makedoniju, u skladu sa uslovima koje postavlja EU. U tom kontekstu neophodno je i sveobuhvatno sporovođenje Prespanskog sporazuma“, navodi Dendias.

Precizirajući odgovor na pitanje oko izučavanja makedonskog jezika u Grčkoj, šef grčke diplomatije rekao je da je pitanje izučavanja jezika u Grčkoj regulisano grčkim zakonima, te da ukoliko postoji pokušaji da se izučava makedonski jezik, treba da se poštuju odredbe koje su predviđene važečim zakonom.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar