Di Majo pozvao na sprečavanje finansijskog kolapsa AVG

RIM – Italijanski ministar spoljnih poslova Luiđi Di Majo izjavio je danas da se talibanska vlada u Avganistanu ne može priznati, ali je pozvao strane vlade da spreče finansijski kolaps koji bi izazvao ogroman priliv migranata.

Italija trenutno predsedava G20 i želi da bude domaćin posebnog samita o Avganistanu, preneo je Rojters.

„Priznavanje talibanske vlade nemoguće je, jer je među ministrima 17 terorista, a ljudska prava žena i devojčica kontinuirano se krše“, rekao je za televiziju Rai 3 Di Majo, koji je predsedavao sastanku ministara spoljnih poslova G20 u Njujorku prošle sedmice.

Međutim, avganistanski narod bi treblo da počne da prima finansijsku podršku koja je zamrznuta nakon što su talibani prošlog meseca preuzeli vlast, kazao je on.

„Uskoro neće moći da isplaćuju plate. Jasno je da moramo sprečiti kolaps Avganistana i nekontrolisani tok migracija koji bi mogao destabilizovati susedne zemlje“, naveo je Di Majo.

„Postoje načini da se garantuje finansijska podrška bez davanja novca talibanima. Takođe, smo se složili da deo humanitarne pomoći uvek mora da ide za zaštitu žena i devojčica“, istakao je on.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar