Digitalizacija Zapadnog Balkana: Internet potreban u javnom sektoru

SARAJEVO – Veće za regionalnu saradnju (RČ), Evropska banka za obnovu i razvoj i Evropska investiciona banka okupili su ministre i druge zvaničnike i lokalne i strane stručnjake na konferenciji „Ulaganje u digitalizaciju na Zapadnom Balkanu“ danas u Sarajevu.

„Vlasti iz regiona se ambiciozno i brzo kreću ka ostvarivanju e-usluga, pojednostavljivanju administrativnih procedura i smanjivanju vremena pomoću digitalnih sredstava. To nameće potrebu priuštivog pristupa internetu za sve, a posebno u oblastima javnog sektora“, navodi se u saopštenju Veća.

Direktor Kancelarije za politike i strategije Evropske banke za razvoj Kristof Denk naveo je da je obnova telekomunikacionih veza od početka bio naš prvi prioritet i to je ujedno bio i prvi projekat u Bosni i Hercegovini nakon rata.

„Mi smo opređeljeni da radimo bolje i više u domenu digitalnog sektora. Pokrenuli smo naš „Pristup ubrzavanju digitalne tranzicije“ kako bi pokazali šta i kako Evropska banka za razvoj može uraditi na polju digitalizacije za svoje partnere, zemlje i klijente. Danas digitalizaciju smatramo važnim alatom za unapređenje investicione klime, poticanje međunarodne trgovine i jačanje transparentnosti i poverenja u institucije. Ovde smo da podržimo naše partnere na Zapadnom Balkanu na njihovom putu digitalne transformacije“, rekao je Denk.

Šef regionalne kancelarije Evropske investicione banke Alesandro Bragonzi naveo je da se Evropa suočava sa, kako je rekao, digitalnom dilemom.

„Iako je kriza izazvana kovid-19 ubrzala digitalizaciju, naročito među malim i srednjim preduzećima, od kojih neka postaju sve više digitalna, drugi su ostavljeni na začelju i ne mogu uhvatiti korak sa digitalnim talasom. Nedovoljan nivo digitalnih usluga ometa ekonomski rast, produbljuje digitalne razlike i povećava rizik od digitalne isključenosti. Ulaganje u mreže i razvoj softvera, sajber sigurnost i inovacije je od presudne važnosti za obezbeđivanje konkurentnosti i veće produktivnosti širom Evrope, ali i ovde na Zapadnom Balkanu“, ocenio je Bragonzi.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar