Dijalog pod posredovanjem EU ključni element za članstvo

BRISEL – Današnji sastanak u Briselu je prilika da Beograda i Priština predstave koji će uticaj imati sporazumi koji su potpisali u Vašingtonu na njihove evropske ambicije i kako će im pomoći na evropskom putu, istakao je danas portparol visokog predstavnika Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Peter Stano.

Stano je, na konferenciji za štampu, rekao da je nova runda dijaloga na visokom nivou počela pre par sati u Briselu i da su razgovori u toku, a da će o njima izvestiti specijalni izaslanik za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak.

Preneo je da je Lajčak, na početku sastanka, zatražio od učesnika da izjasne o privrženosti evropskoj integraciji, kojoj su predsavnici Beograda i Prištine dali najviši prioritet.

Kazao je da je Lajčak izrazio zadovoljstvo što su Beograd i Priština izrazili privrženost nastavku dijaloga, koji je ključni element evropskog puta i evropske budućnosti.

Upitan da li su predsednik Srbije Aleksandar Vučić i kosovski premijer Avdulah Hoti svesni šta su potpisali u Vašingtonu, kazao da je to dobro pitanje za njih.

„Događaj u Beloj kući organizovale su SAD, a ne EU. Predsednik Vučić i premijer Hoti su potpisali odvojene sporazume sa SAD. Nije na nama da komentarišemo te sporazume“, objasnio je Stano.

Kazao je da je deo agende današnjeg sastanka da strane predstave kako ovi sporazumi mogu uticati na evropske ambicije i kako im mogu pomoći na evropskom putu.

EU, kako je kazao, pokušava da pomogne Beogradu i Prištini da postignu dogovor, sa ciljem potpisivanja pravno obavezujućeg sporazuma, a evropska budućnost, podvlači, moguća je samo kroz dijalog pod posredovanjem EU.

Kazao je da za zastoj u dijalogu nije kriva EU, koja je samo posrednik, i koja može posredovati samo kada su partneri spremni i da napretka ima kada to dve strane žele.

Ukazao je da su neke stvari, koje su dogovorene u Beloj kući, zasnovane na pitanjima koja su pokrenuta u okviru dijaloga.

Što se mogućnosti podnošenja zahteva Kosova za članstvo u EU tiče, Stano je, na pitanje novinara, odgovorio da još pet članica Unije nije priznalo Kosovo, i da zbog toga takav zahtev nije moguć.

Takođe je podsetio da bez normalizacije odnosa nijedna strana u dijalogu ne može ući u EU.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar