Diječi:Razlike sa SAD po nekim pitanjima ne treba da ugroze

PEKING – Direktor Kancelarije Komisije za spoljne poslove Centralnog komiteta Komunističke partije Kine Jang Diječi pozvao je danas na bliže veze sa SAD koju predvodi administarcija Džoa Bajdena, ali istovremeno poručuje da Vašington mora da poštuje kinesku poziciju i zabrinutost po pitanju Tajvana.

Jang, koji se obratio putem video konferencije Nacionalnom komitetu za odnose SAD i Kine, rekao je da dve strane mogu imati različite stavove , ali da to ne bi trebalo da ugrožava njihove ukupne odnose, prenosi AP.

„Kina i Sjedinjene Države su dve velike države sa različitim istorijama, kulturama i sistemima, pa prema tome imaju razlike u nekim pitanjima. Ključno je kontrolisati ih i ne dozvoliti im da se mešaju u sveukupan razvoj naših bilateralnih odnosa“, poručio je kineski funkcioner, navodi agencija.

On je nastavio sa pozitivnim tonom koji Kina daje novoj američkoj administraciji nakon pojačanih tenzija pod bivšim predsednikom Donaldom Trumpom zbog razlika na polju trgovine, ljudskih prava i pitanju Tajvana, koji Kina smatra svojom teritorijom i preti da će ga uz pomoć sile staviti pod kontrolu.

Jang je naglasio da bi SAD trebalo da ispune svoje obaveze prema Pekingu i da se pridržavaju principa jedne Kine i da poštuju kinesku poziciju i zabrinutost po pitanju Tajvana.

SAD vrše pritisak na Kinu zbog trgovine, optužbi za krađu intelektualnog vlasništva i politike prema Tibetu, muslimanskim manjinama u Sinđijangu i Hongkongu.

Kina protestuje zbog američke podrške Tajvanu, kao i zbog vojnog prisustva u Južnom kineskom moru ali i široke američke kampanje za obuzdavanje njenog ekonomskog rasta, navodi agencija.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar