Diplomate Severne Koreje odlaze iz Malezije posle prekida diplomatskih odnosa dve zemlje

Severnokorejske diplomate napustile su svoju ambasadu u Maleziji i danas odlaze iz zemlje, posle prekida diplomatskih odnosa zbog izručenja severnokorejskog državljanina Sjedinjenim Američkim Državama.

Severnokorejska zastava i ploča sa imenom skinuti su sa zgrade u predgradju Kuala Lumpura a dva autobusa odvezla su diplomate i njihove porodice do aerodroma, gde su vidjeni kako se prijavljuju za let za Šangaj.

Odnosi Severne Koreje i Malezije su zamrznuti od atentata na otudjenog polubrata severnokorejskog lidera Kim Džong Una na medjunarodnom aerodromu u Kuala Lumpuru 2017. godine.

Dva dana nakon što je Kuala Lumpur izručio držvljanina Severne Koreje SAD zbog optužbi za pranje novca, Severna Koreja je u petak saopštila da prekida diplomatske odnose s Malezijom. Malezija je osudila takvu odluku i dala rok od 48 sati severnokorejskim diplomatama da napuste zemlju.

Otpravnik poslova i savetnik u Kuala Lumpuru Kim Džu Song rekao je da je Malezija „počinila neoprostiv zločin“ i ponovio raniju izjavu Pjongjanga da je Malezija potčinjena SAD-u i da je deo američke zavere čiji je cilj „izolovanje i gušenje“ Severne Korenje.

„Malezijska vlast je isporučila našeg državljanina SAD čime je uništila temelje bilateralnih odnosa zasnovanih na poštovanju suvereniteta“, rekao je Džu Song u kratkoj izjavi ispred ambasade, pre polaska na aerodrom.

Severna Koreja je saopštila da su optužbe za pranje novca „apsurdna izmišljotina“ SAD-a i upozorila da će Vašington „platiti odgovarajuću cenu“.

Pojedini stručnjaci kažu da je prekidanje odnosa sa Malezijom način Severne Koreje da izrazi ljutnju protiv administracije predsednika Džozefa Bajdena, ne ugrožavajući eventualni povratak na nuklearne pregovore sa Vašingtonom.

Severna Koreja je više puta ponovila da se neće upuštati u pregovore sa Vašingtonom ukoliko ne odustane od „neprijateljske politike“ prema Pjongjangu, ali stručnjaci smatraju da će se ona ipak vrati diplomatiji kako bi pronašla načine za ublažavanje sankcija i oživljavanje svoje mrtve ekonomije.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar