Direktna nastava u novoj školskoj godini

RIM – Italijanski ministar prosvete Patricio Bjanki izjavio je danas da je cilj da nastava u novoj školskoj godini bude 100 odsto direktna, sa učenicima u razredu.

„Učinili smo sve da učenici mogu da pohađaju nastavu u sigurnom ambijentu“, izjavio je Bjanki, prenosi agencija Ansa.

On je dodao da svi moraju da sarađuju kako bi učenici i studenti mogli da ostvare svoje pravo i pohađaju nastavu u učionicama.

„Svaki početak nove školske godine je posebna događaj, a ove godine još više zbog pandemije i izazova koji zaraza stavlja pred sve nas“, istakao je ministar nakon što je o tome razgovarao sa predstavnicima udruženja roditelja učenika.

Nova školska godina trebalo bi da počne 16. septembra, a italijanska Vlada je donela niz pravila i uputstva po kojima, izumeđu ostalog, svo nastavno osoblje kao i druga lica zaposlena u šskolama i na univerzitetima moraju da poseduju zelenu propusnicu, dokaz da su vakcinisani propisno dva puta.

Nastavno osoblje koje nije vakcinisano biće suspendovano i bez plate.

Ministar zdravlja Roberto Speranca rekao je da je do kraja avgusta vakcinisano više od 90 odsto nastavnog i drugog osoblja koje radi u školama i na univerzitetima, dok je procenat vakcinisanih građana 70 odsto.

Učenici osnovnih i srednjih škola, kako pišu mediji, neće morati da poseduju zelenu propusnicu o vakcinaciji, ali će nastavu pratiti sa zaštitnim maskama na licu, sto je obaveza za sve počevši od 6 godina starosti.

Maške će se deliti besplatno u školama, merenje telesne temperature obavljaće se kod kuće, a samo jedan roditelj može da prati dete do škole, kako bi se izbegle gužve.

Potvrda o vakcinaciji je međutim obavezna za univerzitetske studente.

Direktna nastava biće organizovana i za invalidne/hendikepirane učenike koji moraju da imaju specijalne asistente

Za ove i sve druge potrebe koje mogu imati nastavne ustanove vlada je izdvojila 350 miliona evra.

Vlada je preporučila i da se školske učionice često provetravaju, da se održava distanca među učenicima, i da se školske menze i fiskulturne sale koriste uz poštovanje anti-kovid mera.

Da bi se smanjila mogućnost grupisanja nastava će se održavati u smenama, a na taj način, kako piše list „La Stampa“, biće smanjenje i gužve „u špicu“, u gradskom saobraćaju što je, prema pisanju medija, do sada bio jedan od nerešenih problema.

U paketu vladinih mera i preporuka precizira se da se, u slučaju da jedan učenik ili nastavnik u razredu bude zaražen kovidom-19, uvede karantin za ceo razred, 7 dana za vakcinisane i 10 dana za učenike koji nisu imunizovani.

Prema podacima ministarstva za obrazovanje u novoj školskoj godini 8,3 miliona studenata zauzeće svoje mesto u razredima.

„Spremni smo“, poručio je ministar Bjanki.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar