Direktor NHS-a: Štrajkovi lekara katastrofalni po zdravstveni sistem VB

LONDON – Četvorodnevni štrajk desetina hiljada lekara u Velikoj Britaniji zakazan za sutra mogao bi da bude „katastrofalan“ i da odloži čak 350.000 pregleda, upozorio je zvaničnik britanskog Nacionalnog zdravstvenog sistema (NHS).

Metju Tejlor, izvršni direktor konfederacije NHS-a, rekao je za „Skaj njuz“ da će štrajkovi imati katastrofalan uticaj na sposobnost zdravstvenog sistema da se oporavi.

„U trenutku kada ima taj ogroman zaostatak, zdravstvena služba mora da zadovolji visok nivo potražnje. To je teško u najboljim vremenima, a nemoguće za vreme štrajkova“, rekao je Tejlor.

On je naveo da se štrajkovima rizikuje bezbednost pacijenata i poručio da bi vlada i predstavnici sindikata trebalo da pozovu medijatore kako bi se ovaj problem rešio.

Prošlog meseca, trodnevni štrajk lekara u Velikoj Britaniji oštetio je zdravstveni sistem koji se još uvek nije izvukao iz krize koja ga je zahvatila usled pandemije virusa korona, piše Asošiejted pres.

Agencija dodaje da je inflacija u Britaniji porasla na više od 10 odsto, a uz povećanje cene hrane i grejanja došlo je do realnog pada plata zbog čega Britanci sve teže plaćaju račune.

Iz sindikata lekara Britansko medicinsko udruženje (BMA) zatražili su povećanje plata od 35 odsto i povratak plate doktora početnika na nivo iz 2008. godine.

Dodali su da novokvalifikovani lekari zarađuju nešto više od 14 funti (17 dolara) na sat, da je u međuvremenu povećan obim posla, kao i da su liste čekanja dostigle rekordne nivoe.

Pojedini sindikati su uspeli da postignu dogovor sa britanskom vladom, ali većina njih nije, piše AP i podseća da su nastavnici nedavno odbili ponudu za povećanje plata, a da medicinske sestre i dalje glasaju o predlogu koji im je ponuđen prošlog meseca.

Britanski ministar zdravlja Stiv Barkli izjavio je da je zahtev lekara „nerealan“, te da se štrajkovi organizuju kako bi se prouzrokovao „maksimalan poremećaj“ zdravstvenog sistema. Iz ministarstva su pozvali sindikate da obustave štrajkove kako bi mogli da se održe pregovori.

U međuvremenu, iz NHS Engleske saopštili su da će hitna i kritična nega biti prioritet tokom štrajkova koje su okarakterisali kao „najveći poremećaj u istoriji zdravstvene službe“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar