Direktorka Tanjuga na Kulturnom forumu u S. Peterburgu

SANKT PETERBURG – Direktorka Tanjuga Branka Đukić učestvovala je danas, na poziv zamenice premijera Rusije Olge Golodec i direktora agencije Tas s Sergeja Mihajlova, na radnom doručku s ministrom kulture Rusije Vladimirom Medinskim na temu “Kulturna diplomatija u modernom svetu”.

Na taj skup su, pored direktorke Tanjuga, pozvani čelni ljudi nekoliko vodećih medija u svetu, uključujucu kinesku državnu televiziju ČTV, Al Džaziru, Nacionalnu agenciju Južne Koreje, kao i nekoliko televizija iz SAD i Evrope čiji su programi posvećeni kulturi.

Radni doručak održan je u okviru Međunarodnog kulturnog foruma u Sankt Pterburgu na kojem je, na različitim panelima i konferencijama, učestvovalo više hiljada predstavnika kulture i medija kao i eksperata iz celog sveta.

Đukić je rekla da ovaj Forum pokazuje da kultura ima značaj i ima svoje mesto i ulogu u današnjem svetu.

Istakla je da je kultura oduvek predstavljala “meku moć”.

Ona je navela da umetnici i kulturni radnici, možda, nisu donosioci odluka, ali su prvi koji prelaze granice i otvaraju prostor za dijalog, baš kako je bilo u slučaju bivše Jugoslavije, kada su posle njenog kolapsa, umetnici bili prvi koji su obnovili veze i kontakte sa nekadašnjim republikama zajedničke države.

Kada je reč o kulturnoj diplomatiji, Đukić je napomenula da su sigurno najbolji ambasadori Srbije, na primer, muzičar Slobodan Trkulja u Kini, glumac Miloš Biković u Rusiji i reditelj Emir Kusturica u celom svetu.

U eri masovnih medija, tzv. “selebritija”, rijaliti programa… kultura je često potcenjena, ali postoje slučajevi, poput nedavnog sa Peterom Handkeom, koji pokazuju da je reč pisca dovoljno snažna da pokrene čak političke diskusije i nesporazume, ukazala je direktorka Tanjuga.

“U svetu u kojem strah od drugog i drugačijeg raste, kultura je možda najbolji odgovor koji pokazuje bogatstvo različitosti sveta i koji širi prostor za međusobno razumevanje”, rekla je Đukić i dodala da je zato Srbija danas u procesu otvaranja kulturnog centra u Pekingu i planira njihovo otvaranje u Moskvi, Londonu i drugim svetskim centrima.

Đukić je juče, inače, učestvovala na medijskom panelu, na kome je bilo reči o izazovima sa kojima se suočavaju mediji danas, lažnim vestima, autocenzuri, etičkim dilemama u izveštavanju o žrtvama sukoba ili diskriminacije u svetu, kao i granici do koje su fotografije i snimci posledica ratova na ljude za javno objvaljivanje.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar