Đukanovic: Umesto pridruzivanja stabilnost ZB glavna tema

BRISEL, 21. februara ( Tanjug) – Predsednik Crne Gore, Milo Đukanović izjavio je danas u Briselu da je stanje u regionu lošije nego pre nekoliko godina, a kao uzroke naveo izostanak dovoljno aktivne politike proširenja od strane EU, čime se, kako je rekao, stvara prostor za „maligni uticaj trećih strana” sa antievropskim agendama.

„Pre samo nekoliko godina o Zapadnom Balkanu smo govorili samo u kontekstu brzine pridruživanja EU, a poslednjih godina smo se nažalost vratili temi stabilnosti kao najakutelnijoj temi u našem regionu”, rekao je Đukanović.

Predsednik Crne Gore je tokom razgovora sa predsednikom Evropskog saveta, Šarlom Mišelom, oceno da je Zapadni Balkan još uvek podoban ambijent za delovanje antieveropskih politika spoljnih igrača zbog ”slabih država”, ali i zbog prisustva, kako je ocenio, „proruskih sentimenata u svakoj od država”.

Kada je reč o stanju u Crnoj Gori, Đukanović je u Briselu izneo očekivanje da bi u dogledno vreme zemlja mogla da dobije ”novu vladu koja će biti promoter evrointegracija zemlje”.

”To će biti politika kontinuiteta sa strateskim kursom kojim se Crna Gora kreće proteklih 25 godina i koji čak ni ovaj jednogodišnji eksperiment sa vladom koja je izgubila poverenje u parlamentu nije mogao da dovede u pitanje kao starešku orjentaciju zemlje”, ocenio je Đukanović.

On je najavio da će prvi prioritet ”ukupne vlasti” u CG u narednom periodu biti deblokada zastoja u procesu evroinetgracija zemlje koji se vezuje za pogalvlje vladavine prava i stvaranje pretpostavki za dogledno članstvo CG u EU.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar