Dnevnik: MUP i SOA o delovanju ilegalnih policijskih stanica

ZAGREB – Hrvatski MUP tvrdi da nema nikakvih saznanja o delovanju ilegalnih policijskih stanica strane države na hrvatskoj teritoriji, a iz tajne službe (SOA) kažu da su upoznati sa tom informacijom i da je sagledavaju u skladu sa svojim kontraobaveštajnim aktivnostima.

Iz MUP-a su za Dnevnik hrvatske Nove tv. odgovorili da Direktorat policije nema informacije o postojanju iti delovanju ilegalnih policijskih stanica u Zagrebu ili Hrvatskoj ni iz vlastitih saznanja, a ni iz saznanja agencija s kojima sarađuje.

O delovanju kineske tajne policije iz SOA su za Dnevnik Nove TV saopštili da su upoznati „s pitanjem delovanja ‘prikrivenih policijskih stanica“.

„(SOA) je već neko vreme upoznata s pitanjem delovanja tzv. ‘prikrivenih policijskih stanica’ Narodne Republike Kine u pojedinim evropskim državama te ga sagledava u skladu sa svojim protivobaveštajnim zadacima. SOA pritom sarađuje i s međunarodnim partnerima, posebno u okviru sigurnosne saradnje članica EU-a. Svoja postupanja i saznanja iz zakonskih i sigurnosnih razloga nismo u mogućnosti da iznosimo, ali možemo da konstatujemo da u Republici Hrvatskoj po ovom pitanju nije bilo narušavanja ustavnog poretka niti ugrožavanja protivobaveštajne zaštite“, stoji u odgovoru SOA, prenosi hrvatski portal Dnevnik.

Nevladina organizacija Sejfgard difenders (Safeguard Defenders) objavila je danas dopunjeni Izveštaj istrage o policijskim stanicama NR Kine širom sveta.

U Izveštaju stoji da je uz prethodno dokumentovane 54 stanice otkriveno dodatnih 48, pa im broj sada premašuje 100.

U Italiji ih je najviše, čak 11, a izvešće španske grupe za građanska prava tvrdi da su kineska tela javne bezbednosti Milano koristila kao poligon za strategiju praćenja i prisilnog vraćanja disidenata u zemlju.

U Izveštaju se ponovo spominje Hrvatska, ali opet samo u kontekstu zajedničke hrvatsko-kineske turističke patrole. U izvešću stoji da su kineski policajci poslednji put viđeni u Zagrebu u društvu svojih hrvatskih kolega u julu.

Reč je o projektu Sigurna turistička destinacija, koji se provodi tokkom jula i avgusta u priobalnim policijskim upravama, kao i u Policijskoj upravi zagrebačkoj.

Otkako je suradnja s kineskom policijom započela 2018., do 2022. u Hrvatskoj su boravila ukupno 22 policajca, u trajanju od mesec dana godišnje.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar