Dobra vest za Venecuelu – biće opet piva

Venecuelance, koji prolaze kroz tešku ekonomsku krizu, obradovala je jedna od retkih dobrih vesti – da je najveća državna pivara dobila kredit za nastavak proizvodnje, izveštava agencija Frans pres.

Pivara Polar, proizvođač najpoznatijih pivskih brendova u toj zemlji, obustavila je proizvodnju u svoje četiri fabrike u aprilu zbog nestašice ječma, navodeći da nije u mogućnosti da uveze taj ključni sastojak, jer nema pristup dolarima zbog stroge devizne kontrole koju je uveo socijalistički predsednik Nikolas Maduro.

Kako su kafane i prodavnice pića počele da „presušuju“, Polar je saopštio da je postigao dogovor sa španskom bankom BBVA o kreditu od 35 miliona dolara, položivši kao kolateral svoje akcije u jednom investicionom fondu.

Odobrena sredstva će omogućiti kompaniji kupovinu ječma, hmelja i lima za konzerve u dovoljnoj količini za nastavak proizvodnje sledećeg meseca i tokom preostalog dela 2016. godine, navodi se u saopštenju.

Zbog obustave proizvodnje u četiri pivare, oko 10.000 Polarovih radnika bilo je bez posla od aprila.

Pivara je deo najveće venecuelanske korporacije, Empresas Polar, čiji se generalni direktor Lorenco Mendoza u više navrata sukobio sa Madurom otkako je privreda zapala u duboku recesiju.

S druge strane, Maduro optužuje milijarderskog biznismena da sabotira ekonomiju usporavanjem proizvodnje, što je, po mišljenju levičarskog lidera, uzrok ozbiljne nestašice hrane i osnovnih dobara.

Maduro je proglasio vanredno stanje prošlog meseca da bi se, kako kaže, „suprotstavio ekonomskom ratu protiv Venecuele koji podžavaju SAD“, zapretivši da će uhapsiti vlasnike kompanija koje budu prekinule proizvodnju.

Polar, najveći proizvođač hrane u Venecueli, proizvodi širok spektar prehrambenih artikala, uključujući grickalice, začine, sladoled, sokove i kukuruzno brašno koje se koristi za pravljenje arepe, kukuruznog hlepčića poput lepinje, koji se smatra nacionalnim specijalitetom.

Mada Venecuela ima najveće rezerve nafte na svetu, oštar pad globalnih cena ove sirovine u poslednje dve godine pogoršao je urušavanje njene ekonomije.

Uvozno zavisna privreda Venecuele će oslabiti osam odsto ove godine, uz inflaciju od 700 procenata, prognozira Međunarodni monetarni fond, a prenosi AFP.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

pivovenecuela
Komentari (0)
Dodaj komentar