Dobronić odgovorio DP-u: Sad sam predsednik Vrhovnog suda

ZAGREB – Novoizabrani predsednik Vrhovnog suda Hrvatske Radovan Dobronić odgovorio je opozicionom Domovinskom pokretu, na pitanje ko je on da sudi o obeležjima i upotrebi pokliča „za dom spremni“, a on im je poručio da je sada predsednik Vrhovnog suda.

„Dobroniću, ko si ti da im sudiš? Insignije palih vitezova ne može niko zabranjivati“, naveo je Domovinski pokret u objavi na svom fejsbuk profilu.

Oni su novog sudiju Vrhovnog suda upitali i ko je on da im uskraćuje upotrebu ZDS.

Dobronić je Domovinskom pokretu, na čijem čelu je od nedavno gradonačelnik Vukovara Ivan Penava, odgovorio:

„Što se tog tiče, sad sam predsednik Vrhovnog suda. To je civilizacijsko-vrednosno pitanje i radi se o tome da sudovi nisu samo puki primenjivači propisa nego oni stvaraju određeni sistem vrednosti“, rekkao je Dobronić.

Dodao je da ne treba dodatno zakonski regulisati ovaj problem i da je sve jasno.

„Nikako to nije ideološko pitanje. Treba slediti primere svih razvijenih zemalja. Sve stranke koje normalno učestvuju u parlamentarnom životu ne smeju da imaju nikakvih problema sa osudom svih takvih simbola koji se povezuju sa sistemom koji je bio za vreme NDH“, naveo je predsednik vrhovnog suda.

Dobronić je, naime, neposredno nakon izbora za predsednika Vrhovnog suda rekao da je pozdrav „za dom spremni nedopustiv u bilo kojoj prilici“, što je izazvalo reakcije nekih stranaka.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar