Dogovor Erdogana i Putina o zajedničkom dokumentu za Siriju

MOSKVA – Predsednik Rusije Vladimir Putin izjavio je danas da se sa turskim predsednikom Redžepom Tajipom Erdoganom usaglasio oko zajedničkog dokumenta za proces rešenja krize u Siriji.

„Nakon razgovora, dogovorili smo se o zajedničkom dokumentu, čije će mere objaviti ministri spoljnih poslova. On uključuje i odluke, koje smo, zajedno sa Erodganom, postigli danas tokom konsultacija, koje su trajale više od šest sati“, rekao je Putin novinarima nakon sastanka u Kremlju, prenosi TAS S.

Putin je ocenio da su Rusija i Turska postigle „prihvatljivo rešenje“ za krizu u sirijskoj provinciji Idlibu.

„Nismo uvek saglasni sa našim turskim partnerima u našim procenama onoga što se događa u Siriji. Ipak, svaki put, u kritičnim trenucima, možemo da nađemo zajedničku osnovu o spornim pitanjima i prihvatljiva rešenja, oslanjajući se na visok nivo bilateralnih odnosa, koji je ostvaren. To je i ovog puta bio slučaj“, rekao je Putin.

On je rekao da se nada da će sporazumi koje su postigle Moskva i Ankara, nakon pregovora u Kremlju, okončati patnje civila u Siriji i formirati uslove za nastavak mirnog procesa rešenja krize u zemlji.

Putin je istakao da su bliski lični odnosi između dvojice lidera pomažu u pronalaženju rešenja za međunarodna pitanja.

Piutin je podsetio da je ovo bio njegov treći sastanak sa Erodganom ove godine.

Kako je naveo, sastanak je bio usredsređen na „veoma napetu situaciju“ u Idlibu.

On je dodao da je do sada, ove godine, zabeleženo 15 napada na rusku vazduhoplovnu bazu Hmeimim u Siriji.

Rojters navodi, pozivajući se na saopštenje dve strane posle pregovora, da su se Turska i Rusija dogovorile da se uspostavi bezbednosni koridor duž glavnog puta u Idlibu i da vrše zajedničke patrole od 15. marta.

U zajedničkom saopštenju, koji su pročitali šefovi diplomatija dve zemlje, navodi se da će se bezbednosni koridor protezati šest kilometara severno i šest kilometara južno od autoputa M4.

Kako se navodi, sastanak predsednika Rusije i Turske, Vladimira Putina i Redžepa Tajipa Erdogana, trajao je skoro šest sati.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar