Dogovoren nacrt kodeksa ponašanja Kine i članica ASEAN-a

Kina i 10 članica Saveza zemalja jugoistočne Azije (ASEAN) dogovorili su se o grubom nacrtu zakonski obavezujućeg kodeksa ponašanja, čiji je cilj sprečavanje sukoba u strateški važnom Južnom kineskom moru.

Zamenik kineskog ministra spoljnih poslova Liu Dženmin izjavio je da je dogovor postavio „solidnu osnovu“ za dalje pregovore, prenela je danas agencija Sinhua.

„Sve strane su obećale da će nastaviti da konstruktivno unapredjuju pregovore“ ka zaključenju kodeksa ponašanja, rekao je Liu posle sastanka u gradu Guejangu na jugu Kine.

Detalji dogovora nisu saopšteni, a Liu je rekao da će tekst nacrta za sada ostati tajna. Nije odredjen ni datum za usvajanje konačnog kodeksa ponašanja.

Filipini su pozdravili finalizaciju nacrta koji će u avgustu biti predstavljen na razmatranje ministrima spoljnih poslova Kine i država ASEAN-a.

Ministarstvo spoljnih poslova Singapura saopštilo je da se uključene strane nadaju da će dogovor obezbediti potrebnu „političku podršku“ ministara.

Kina i članice ASEAN-a su se pre 15 godina obavezale da će potpisati kodeks ponašanja, ali je napredak bio veoma spor zbog teritorijalnih sporova u Južnom kineskom moru.

Filipini, Malezija, Vijetnam i Bruneji polažu pravo na teritorije u tim vodama koje i Kina i Tajvan smatraju svojim.

Južno kinesko more ima potencijalno bogatstvo nafte, gasa i drugih prirodnih resursa, bogato je ribom, a preko njega prelaze rute kojima se odvija svetska trgovina vredna 5.000 milijardi dolara godišnje.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar