„Dojče vele“: Koliko Rusija može da izdrži?

Rusija je u ekonomskoj krizi, sa niskim primanjima od prodaje nafte, sankcijama i strukturalnim problemima, pri čemu joj se i državne rezerve tope, a uprkos tome ili baš zbog toga, konflikti sa Zapadom mogli bi da se zaoštre, ocenjuje „Dojče vele“.

Rusija sve dublje pada u ekonomsku krizu, pa joj je tako prošle godine ekonomija opala za 3,8 odsto, dok Svetska banka očekuje da će ove opasti za dodatnih 1,9 procenata.

Pri tom je tu i čitav niz problema, kao što je cena nafte koja se u poslednje dve godine prepolovila tako da država i naftne kompanije ubiraju mnogo manje novca.

„Sa tako niskim cenama nafte i zemnog gasa, izuzetno je teško finansirati budžet“, kaže Štefan Majster, ekspert za Rusiju iz Nemačkog društva za spoljnu politiku (DGAP).

Sankcije Zapada, kao reakcija na aneksiju Krima i sukob u Ukrajini, doprinose dodatnom pritisku – trgovina je obustavljena zbog čega trpe i nemačke ključne privredne grane kao što su auto i mašinska industrija, a još bolnije za Rusiju je to što sankcije otežavaju finansiranje investicija.

„Zapadne sankcije onemogućile su našim bankama i firmama da uzimaju kredite u inostranstvu, i to ne samo u Evropi, već u celom svetu“, kaže za DV Vladimir Milov, direktor moskovskog Instituta za energetsku politiku.

„Niko nam više ne pozajmljuje novac, čak ni Kina“, ističe Milov, koji je inače osnivač opozicione stranke „Demokratski izbor“.

Krediti su u poslednjih 10 godina bili osnova ruskog privrednog rasta, a sankcijama je, navodi Milov, kreditni obim smanjen sa 700 na 470 milijardi dolara.

Taj ogroman gubitak kapitala doveo je do toga da je rublja opala za oko polovinu u odnosu na dolar, a tu su i strukturalni problemi, primećuje nemački radio i dodaje da privredom vlada nekoliko velikih preduzetnika, koji su upućeni na politiku.

Majster smatra da ruski režim igra na kartu vremena, te da neće doći do održivih odluka kojima bi se poboljšala situacija u privredi.

„Pokušava se da se proda samo deo preduzeća dok možda opet ne skoče cene nafte i zemnog gasa“, objašnjava on.

Zbog takvog razvoja situacije trpi narod, konstatuje „Dojče vele“, iznoseći podatke Svetske banke prema kojima je broj siromašnih u Rusiji porastao na 20 miliona, od ukupno 140 miliona stanovnika, što je najveći broj u poslednjih devet godina.

Stopa inflacije je zvanično na 12,9 procenata, dok stopa nezaposlenosti doduše nije porasla, ali nezadovoljstvo građana bi moglo da postane problem za predsednika Putina, za šta se on upravo priprema, navodi nemački radio, uz ocenu da bi u ovakvoj situaciji konflikti sa Zapadom mogli čak i da se zaoštre.

„Režim će tako pokušati da skrene pažnju s ekonomske krize i kreiraće sve više spoljnopolitičkih konflikata, umesto da pravi kompromise i sprovodi reforme“, zaključuje nemački ekspert Majster.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

rusija
Komentari (0)
Dodaj komentar