Doživotna robija poslednjem prezivelom lideru Crvenih Kmera

PNOM PEN – Kambodžanski tribunal, koji je sudio liderima Crvenih Kmera za genocid i druge zločine, potvrdio je danas presudu bivšem predsedniku nekadašnje Demokratske Kampućije, Kije Sampanu, nakon vise od 40 godina od pada komunističkog režima Pol Pota.

Sampano, poslednji preživeli zvaničnik Crvenih Kmera i jedan od najbližih saradnika Pola Pota, proglašen je krivim za zločine protiv čovečnosti, teška kršenja Ženevskih konvencija i genocid nad etničkim manjinama.

Sud, koji je podržao UN, odbio je žalbu Sampana (91), poslednjeg preživelog zvaničnika Crvenih Kmera, piše britanski Gardijan.

Stotine Kambodžanaca je prisustvovalo izricanju presude pred tribunalom, a mnogi od njih su bili su žrtve Crvenih Kmera, uključujući preživele Bou Menga i Čuma Meja, koji su godinama svedočili u Tribunalu.

Sampano, koji je u sud došao u beloj jakni i sa maskom preko lica je čitanje presude slušao u invalidskim kolicima, prenosi AP.

On je bio formalni šef države, ali je, u svojoj odbrani na suđenju, negirao da je imao stvarnu moć donošenja odluka tokom vladavine Crvenih Kmera.

“Ja ću umreti u zatvoru, koju god odluku da donesete”, izjavio je Sampano pred sudom tokom iznošenja završne reči prošle godine.

Današnja presuda za samog Sampana ne menja praktično ništa, jer on već služi doživotnu robiju zbog zločina protiv čovečnosti izrečenu 2014. godine, podseća američka agencija.

Crveni Kmeri su zauzeli Pnom Pen 1975. U pokušaju da uspostave agrarnu utopiju, režim je ukinuo religiju, škole i novac, iselio gradove i formirao “polja smrti”, na kojima su ljudi umirali od gladi, bolesti i teškog rada. Za manje od pet godina stradalo između 1,4 i 1,7 miliona ljudi.

Vladavina Crvenih Kmera je prekinuta 1979. godine vijetnamskom invazijom, a Sampan je ostao njihov glavni predstavnik dok su gerile vodile diplomatsku i vojnu kampanju protiv vijetnamskih okupatora i režima Hun Sena.

Pol Pot je umro 1998. godine.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar