Drama u Meksiku: Svi su pratili spašavanje male Fride, ali ona uopšte ne postoji?

Nade u pronalazak novih preživelih smanjuju se u Sijudad de Meksiku, tri dana nakon zemljotresa u kojem je poginulo gotovo 300 osoba među kojima 20 dece u jednoj školi, dok su spasioci pri kraju snaga.

Vlasti su ugasile ono malo nade koja je držala zemlju u neizvesnosti kao i medije iz čitavog sveta. Ispod ruševina škole Enrike Rebsamen nisu pronađeni preživeli.

„Sigurni smo da su sva deca ili nažalost mrtva ili u bolnicama ili kod kuće“, izjavio je medijima ministar mornarice Anhel Sarmiento. U urušavanju te privatne školske institucije dvadesetak učenika od sedam do 13 godina kao i šest odraslih osoba je poginulo.

Neizvesnu sudbinu misteriozne devojčice Fride Sofije (12) koja je navodno ostala zarobljena pod ruševinama škole srušene u razornom zemljotresu pratio je ceo Meksiko, ali i ostatak sveta. Priča je dobila neočekivani obrat nakon što su lokalne vlasti kazale kako ne mogu da potvrde identitet devojčice pod tim imenom, javlja Los Angeles Times.

Štampani mediji i meksička televizija Televisa javljali su danima da su spasioci nakon zemljotresa maginute 7,1 po Rihteru uspeli da uspostave komunikaciju sa devojčicom, koja im je rekla kako su u blizini još dva učenika, ali nije znala da kažu da li su živi. Spasioci su, tvrdili su mediji, kazali kako su videli njenu ruku da izviruje iz ruševina i na pitanje da li je živa, micala je prstima.

U četvrtak popodne meksička mornarica, čiji su spasioci bili zaduženi za tu lokaciju, objavila je da nema nikakvih znakova da pod ruševinama trospratnice u kojoj je bila škola još ima živih.

„Sva deca su na broju, ili, nažalost, mrtva ili sigurna u svojim domovima“, rekao je državni sekretar za mornaricu Anhel Sarmiento, dodajući da vlada nikad nije imala saznanja o devojčici koja je navodno živa zarobljena pod ruševinama.

Naime, ispostavilo se kako školu nikada nije pohađala devojčica koja se tako zove, a jedina devojčica sa imenom Frida iz te škole nalazi se sa svojom porodicom, nepovređena. Takođe, sekretar u ministarstvu obrazovanja u četvrtak je rekao kako nisu uspeli da lociraju roditelje ni rodbinu zarobljene devojčice.

Zbunjujuća priča o Fridi dobila je nekoliko sati kasnije još čudniji zaplet. Sarmiento se ponovo pojavio pred kamerama i kazao da je ipak „mornarica distribuisala izveštaj o devojčici pod ruševinama temeljena na svedočanstvima spasilaca“ i time protivrečio ranijoj izjavi. Nije ponudio nikakvo objašnjenje za svoje kontradiktorne izjave, ali se izvinio.

– Izvinjavam se Meksikancima što sam ranije rekao da mornarica nije imala nikakva saznanja o maloletnici koja je preživela tragediju.

Informacija da Frida Sofia zapravo ne postoji u Meksiku je izazvala bes. Na tviteru je odmah postavljen hashtag „Fake News“, a korisnici se žale kako je medijska pažnja na ovaj slučaj odvukla pažnju sa stvarnih akcija spašavanja na drugim lokacijama.

– Ovo je tipično za meksičku politiku, neverovatno, rekao je slobodni novinar Edgar Feliks, koji je proveo više od 30 sati bez sna posmatrajući napore spasilaca iz školskog dvorišta.

– Ovo je bio samo spektakl za medije. Trebali su nam ranije reći da je ovo bilo lažno, kazao je za Vašington Post.

U Sijudad de Meksiku, metropoli sa 20 miliona stanovnika, više desetina osoba smatra se nestalima, a njihovi bližnji nadaju se da će ih se pronaći žive pod četrdesetak urušenih zgrada u glavnom gradu, po gradonačelniku Miguelu Anhelu Manceri.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

devojčicameksikospasavanje
Komentari (0)
Dodaj komentar