Drastično: Ako posedujete slonovu ili kost nosoroga možete dobiti – doživotnu robiju

„Slonova kost pripada slonovima, kost nosoroga nosorozima“, izjavio je kenijski ministar turizma Nadžib Balala tokom memorijalne ceremonije za poslednjeg 45-godišnjeg belog nosoroga koji je uginuo pre 12 dana, održane u Sudanu, prenosi B92.net

„Promenićemo naše zakone i svako ko bude uhvaćen da poseduje kosti završiće na doživotnoj robiji“, rekao je Balala.

Zvaničnici organizacije za zaštitu životinja „Ol Pejeta“ uspavali su poslednjeg severnog belog nosoroga 19. marta pošto mu se, usled starosti, zdravlje naglo pogoršalo. U Sudanu žive poslednje dve ženke ove vrste nosoroga, pa je jedina nada za oživljavanje vrste njihova veštačka oplodnja deponovanim semenom mužjaka.

Hiljade primeraka ovih životinja lutalo je prostranstvima podsaharske Afrike, ali je nelegalni lov drastično smanjio njihovu populaciju. Nosorozi su veoma primamljiva lovina krivolovicima, budući da se za njihove rogove može dobiti i do 50.000 dolara po kilogramu, pa su tako skuplji i od zlata, piše Rojters.

U Keniji je sedamdesetih godina prošlog veka bilo oko 20.000 nosoroga, da bi njihova populacija dvadesetak godina kasnije spala na samo 400 primeraka. Danas ih ima oko 650, ali su svi crni nosorozi.

Kenija je još 2013. godine uvela zakone o zaštiti divljih životinja, kako bi zaustavila krijumčarenje kostiju koje uglavnom završavaju u Aziji. Kazna za krijumčarenje već jeste doživotna, ali je za posedovanje iznosila samo pet godina zatvora.

U jednom nedavnom slučaju, čovek je zbog posedovanja slonovače osuđen na 20 godina, ali je potom vrhovni državni tužilac tražio da se kazna preinači u doživotnu.

U nastojanjima da se smanji nelegalna trgovina, Kina je nedavno zabranila prodaju kostiju ovih ugroženih životinja.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

doživotna robijanosorogslonova kost
Komentari (1)
Dodaj komentar
  • Blajbi

    Sasvim PRAVILNO I NEOPHODNO! Iz varvarstva se samo izlazi varvarskim metodama.