Drugi put od Drugog svetskog rata vanredno stanje u Francuskoj

Francuski predsednik Fransoa Oland proglasio je vanredno stanje posle terorističkih napada u Parizu u kojima je ubijeno najmanje 132, a povređeno preko 250 ljudi, a mediji podsećaju da je izuzetno retko da se francuske vlasti odluče za ovako drastičan korak.

Ovo je naime tek drugi put od Drugog svetskog rata da je u Francuskoj proglašeno vanredno stanje.

Poslednji put vanredno stanje je proglašeno u novembru 2005. godine kada su zbog smrti dvoje tinejdžera imigrantskog porekla širom zemlje izbili žestoki protesti.

Vanredno stanje je trajalo do 4. januara 2006. godine.

Prethodno, Francuska je uvodila vanredno stanje samo u Alžiru, nekadašnjoj francuskoj koloniji i to 1955, 1958. i 1961. godine.

U decembru 1984. godine tadašnji francuski premijer Loran Fabijus, koji je danas minisar spoljnih poslova, uveo je vanredno stanje u Novoj Kaledoniji, francuskoj teritoriji u Južnom Pacifiku, kada je pokret za nezavisnost organizovao ustanak na tom ostrvu, podseća časopis „Tajm“.

Po zakonu o vanrednom stanju, vlasti mogu da zatvore čitave kvartove i gradove, koncertne dvorane i druga mesta za zabavu i odrede pretres bilo koje lokacije uključujći stanove građana.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

francuskaFransoa Olandterorizamvanredno stanje
Komentari (0)
Dodaj komentar