Duda bataljonu NATO: Čekali smo vas još od Drugog svetskog rata

Predsednik Poljske Andžej Duda poželeo je danas dobrodošlicu vojnicima medjunarodnog borbenog bataljona NATO pod američkom komandom, novom savezničkom pojačanju Istočnog krila NATO, i naglasio da su taj istorijski trenutak čekala pokoljenja Poljaka još od Drugog svetskog rata.

„Neću preterati ako kažem da su ovaj trenutak čekala pokoljenja Poljaka, od Drugog svetskog rata, koji su sanjali da se politički vratimo na pravedan, solidaran, demokratski i istinski slobodan Zapad“, kazao je predsednik na svečanom dočeku multinacionalnog bataljona NATO u Ožišu na severoistoku Poljske.

Taj bataljon od 1.300 vojnika sa sličnim bataljonima u baltičkim republikama predstavlja novo pojačanje Istočnog krila NATO, na granicama prema Rusiji.

Tokom marta u Poljskoj je razmeštena glavnina bataljona čije jezgro čini 800 vojnika sa 70 borbenih vozila američke oklopne pešadije, uz vojnike iz Velike Britanije, Rumunije i Hrvatske.

To pojačanje, za razliku od američke oklopne brigade od 3.500 vojnika u bazama na zapadu Poljske, razmešteno je bliže granici sa Rusijom, na severo-istoku, u Varminjsko-Mazurskom vojvodstvu, u vojnoj bazi Ožiš i Bemovu Piskom.

Sama Poljska poslala je svoje vojnike s tenkovima u multinacionalni bataljon u Letoniji, pod komandom Kanade, a vojnike šalje i u Rumuniju, gde NATO, po odlukama sa svog samita u Varšavi iz jula prošle godine takodje pojačava vojno prisustvo u nastojanju da smiri bojazni nekih novih članica da im preti agresija Rusije.

Ta četiri multinacionalna borbena bataljona NATO imaju svaki preko 1.000 vojnika, a SAD komanduje bataljonom NATO u Poljskoj, u Estoniji Velika Britanija, Letoniji Kanada a u Litvaniji Nemačka.

Svečanom dočeku prisustvovao je glavni komandant snaga NATO u Evropi, general Kertis Skaparoti koga je predsednik Andžej Duda prethodno danas u Varšavi odlikovao visokim državnim ordenom.

Duda je tom prilikom podsetio da Poljska odlikuje generala NATO i dočekuje savezničke vojnike u Ožišu na godišnjicu masakra u Katinskoj šumi, najvećeg ratnog zločina nad Poljacima, kada je u proleće 1940. godine sovjetska tajna policija NKVD, po naredjenju vrhuške Kremlja, streljala skoro 22.000 Poljaka, vojnih zarobljenika a krivicu za zločin pokušala da prebaci na Hitlerovu Nemačku.

„Katinski masakr izvršen je 1940. godine nad bespomoćnim poljskim oficirima, na cvetu poljske inteligencije i to zato što saveznici nisu održali datu reč, zato što smo bili napadnuti sa dve strane, Poljska je nestala sa mape, a poljska armija nije bila u stanju da se izbori sa dva protivnika jer saveznici nisu pomogli“, kazao je Andžej Duda.

Nacistička Nemačka napala je Poljsku kao prvu zemlju u Drugom svetskom ratu, 1. septembra 1939. godine.

Na osnovu Pakta Ribentrop-Molotov izmedju Berlina i Moskve u istočne oblasti Poljske upala je odmah 17. septembra Crvena armija i odvukla u dubinu SSSR-a desetine hiljada poljskih vojnih zarobljenika u zarobljeničke logore gde ih je u proleće suprotno medjunarodnim konvencijama pobila u Katinskoj šumi kraj Smolenska na zapadu današnje Rusije, i još nekoliko mesta današnje Ukrajine i Belorusije.

„Danas prisustvo generala Skaparotija i armije SAD u našoj zemlji, najveće armije sveta, najveće armije NATP, predstavlja rečito svedočanstvo da se svet menja i daje veliku šansu da se više nikada ne ponove takve drame iz naše istorije kao ta iz 1939. i 190. godine“, rekao je poljski predsednik.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar