Dva teroristička napada, 18 mrtvih, desetine povređene

U dva samoubilačka napada u Bagdadu poginulo je najmanje 18 osoba, a povređeno više desetina, saopštili su danas irački zvaničnici, javljaju agencije.

Prvi napad automobilom bombom dogodio se na pijaci Džamila u većinski šiitskoj četvrti Bagdada, Sadr Sitiju, u kome je poginulo 12 ljudi, a 39 je povređeno, prema navodima bolničkih zvaničnika.

Jedan pripadnik snaga bezbednosti uočio je automobil u kojem se nalazio bombaš i otvorio je vatru, međutim nije uspeo da spreči detonaciju tog vozila kod velike pijace u toj četvrti, saopštilo je Ministarstvo unutrašnjih poslova Iraka.

Za taj napad odgovornost je preuzela radikalna sunitska grupa Islamska država, navodeći da su meta napada bili šiiti koje ta grupa smatra jereticima.

U saopštenju bolnice iz Sadr Sitija navodi se da je telo bombaša samoubice odvezeno u mrtvačnicu gde je eksplodirala naprava koja je bila na njemu dok je jedan zaposlen tražio lična dokumenta. Prema saopštenju nije bilo žrtava u toj eksploziji u kojoj su izbijena vrata mrtvačnice.

U drugom napadu isto danas drugi bombaš samoubica digao se u vazduh u četvrti Baladija na istoku Bagdada, kada je ubijeno šest osoba, a 16 je povređeno, javili su zvaničnici. Za sada niko nije preuzeo odgovornost za taj napad. Posle perioda relativnog mira ponovo su počeli napadi Islamske države u glavnom gradu Iraka od kada su iračke snage 17. oktobra otpočele ofanzivu da povrate Mosul, drugi po veličini grad u zemlji i uporište te ekremističke grupe.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Bagdadteroristički napad
Komentari (0)
Dodaj komentar