Dvadeset meseci od zemljotresa na Baniji, šta je u planu

ZAGREB – Dvadeset meseci posle razornog zemljotresa koji je pogodio Baniju, Centralni državni ured za obnovu i stambeno zbrinjavanje saopštio je da je u planu da se do predstojeće sezone grejanja završiti nekonstrukcijska obnova oštećenih kuća, kao i da se radovi izvode na 57 zamenskih objekata na tom prostoru.

Navode da je završena nekonstrukcijska obnova 3.184 porodičnih kuća, a programom samoobnove, u organizaciji vlasnika, popravljeno je 945 kuća.

Popravke oštećenih nekonstrukcijskih elemenata planira se do početka sezone grejanja u novembru ove godine godine, a prosečna vrednost radova je 43.471,83 kuna.

Do sada su, kažu, primljena 203 rešenja o novčanim podrškama za vlastito uložena sredstva u popravku nekonstrukcijskih elemenata i sva su isplaćena u ukupnom iznosu od gotovo pet milijona kuna.

Napomenuli su i da su ugovorili izradu projektne dokumentacije i stručnog nadzora za konstrukcijsku obnovu 900 kuća u maju ove godine sa 12 projektantskih firmi, a da je trenutno u postupku javne nabave dodatnih 600 kuća.

U program uklanjanja i izgradnje zamenskih kuća zaprimljeno je ukupno 213 odluka, od kojih je moguća izgradnja zamenskih kuća na osnovu tipskog projekta na 87 lokacija i potpisano je 86 ugovora. Uklanja se 11 porodičnih kuća, na 57 kuća izvode se radovi, a na 18 su u toku pripremni radovi.

Ugovoreno je uklanjanje 150 objekata, s deset firmi. Također, u toku je postupak javne nabavke za ugovaranje izvođenja radova na 200 porodičnih kuća, grupiranih u pet grupa po 40, prenela je Hina.

U okviru projekta uklanjanja i izgradnje zamenskih stambenih jedinica u vlasništvu države na potresom pogođenim područjima, na području Sisačko – moslavačke županije planira se izgraditi 20 zamenskih višestambenih zgrada s ukupno 308 stanova. Trenutno se radi na izgradnji 12 zgrada – osam u Petrinji, četiri u Glini i dve u Topuskom, a u toku su pripremi radovi za dvije zgrade u Gvozdu sa ukupno 232 stana. Otvorene su ponude i u toku je evaluacija ponuda za tri zgrade u Glini i jednu u Dvoru sa 76 stanova.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar