Dve decenije od smrti princeze Dajane

Britanska princeza od Velsa Dajana Spenser, supruga britanskog prestolonaslednika princa Čarlsa (Charles), poginula je na današnji dan pre 20 godina u automobilskoj nesreći u Parizu.

Sa princezom Dajanom 31. avgusta 1997. godine poginuli su i njen pratilac Dodi al Fajed i njihov vozač Henri Pol. Prema zvaničnim podacima, nesreća se dogodila kada je automobil, mercedes, pri brzini od 180 kilometara na sat, bez kočenja udari u betonski potporni stub tunela Alma u Parizu.

Dajana, majka britanskih prinčeva Vilijema i Harija, (1961-1997) sahranjena je 6. septemba na porodičnom groblju u Altorpu, na Ovalnom jezeru, a na poslednjem ispraćaju, ispred Vestminsterske palate okupilo se više od milion ljudi. Prenos sahrane pratilo je dve milijarde ljudi širom sveta.

Za nesreću prvo su okrivljeni paparaci, koji su jurili automobil u kojem se nalazila Dajana, a potom i vozač koji je bio pod dejstvom alkohola. Mnogo pitanja ostalo je nerazjašnjeno, pa su se pojavile i tvrdnje da je ubijena, da je bila trudna u vreme smrti, da je snimljena u Monaku sa Fajedom kako kupuju verenički prsten…

Dajana je ostala upamćena kao veliki humanitarac i filantrop. Pomagala je ugroženoj deci i obolelima od HIV-a.

Bivši telohranitelj princeze Dajane Ken Varf, u svojim memoarima „Pažljivo čuvana tajna“ objavljenim prošle godine, otvoreno tvrdi da se saobraćajna nesreća u kojoj je princeza izgubila život mogla sprečiti da su telohranitelji bili obučeniji i da su radili svoj posao, a takodje i da nikakve teorije zavere ne drže vodu.

U Velikoj Britaniji povodom dve decenije od smrti ledi Di, gradjani u Bakingemskoj palati mogu da vide izložbu njenih ličnih predmeta i posete memorijalnu baštu, otvorenu tim povodom.

Početkom avgusta prvi put je emitovan na televiziji dokumentarni film o njoj i pored rasprave u britanskom društvu, pošto princeza u filmu evocira svoj ljubavni život i neuspeli brak s princom Čarlsom. Film „Diana: In her own words“ (Dajana: Njenim sopstvenim rečima) snimljen je na osnovu video snimaka koje je od 1992. do 1993. godine napravio njen profesor dikcije, Piter Setelen.

Britanci su takodje u medjuvremenu mogli da vide i dokumentarac „Dajana: Sedam dana koji su šokirali Vindzor“ koji otkriva kako je smrt princeze Dajane primljena na britanskom dvoru i šta se dešavalo u kraljevskoj porodici do njene sahrane, kako je ta vest skrivana od njene dece… a takodje govori i da je sahranjena po protokolu, sastavljenom desetak dana ranije za slučaj smrti kraljice Elizabete.

Britanski princ Čarls i Kamila Parker Bouls, njegova višedecenijska ljubav, venčali su se u aprilu 2005. godine. Bio je to je prvi put da jedan naslednik britanske krune sklapa civilni brak. Dajanin stariji sin Vilijam ćerki je dao ime po majci Šarlot Elizabet Dajana.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar