Dve naoružana drona oborena u iračkoj vojnoj bazi

BAGDAD – Dve naoružane bespilotne letelice oborene su dok su se približavale iračkoj vojnoj bazi u kojoj su smeštene američke snage u blizini međunarodnog aerodroma u Bagdadu, saopštili su danas irački bezbednosni izvori i dodali da niko nije povređen u ovom incidentu.

Kako prenosi agencija Rojters, napad je usledio u momentu kada su Iran i njegovi saveznici u Iraku obeležavali drugu godišnjicu od ubistva visokog iranskog generala Kasema Sulejmanija.

Komentarišući napad, zvaničnik međunarodne vojne koalicije na čelu sa SAD rekao je da je odbrambeni sistem baze angažovao „dve samoubilačke bespilotne letelice sa fiksnim krilima, kao i da su one oborene bez incidenata“.

„Ovo je bio opasan napad na civilni aerodrom“, naveo je koalicioni zvaničnik u kratkom saopštenju.

Kako navodi Rojters u izveštaju, još uvek nije preuzeo odgovornost za napad.

Ubijeni general Kasim Sulejmani, koji je bio šef iranskih elitnih snaga Kuds i Abu Mahdi al-Muhandis, zamenik komandanta milicije u Iraku, poznati kao Narodne mobilizacione snage.

Stotine pristalica milicionih grupa koje podržava Iran okupilo se u nedelju na aerodromu u Bagdadu da obeleže godišnjicu Sulejmanijeve smrti.

„Nećemo vam dozvoliti da ostanete posle današnjeg dana u zemlji mučenika“, pisalo je na nekim od transparenata.

Na zemlji su bile razbacane američke i izraelske zastave, a okupljeni su ih gazili.

U napadu u januaru 2020. godine ubijeni su general Kasim Sulejmani, koji je bio šef iranskih elitnih snaga Kuds i Abu Mahdi al-Muhandis, zamenik komandanta milicije u Iraku, poznate kao Narodne mobilizacione snage.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar